HRT je domaćin Eurovizije mladih glazbenika 2020.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u suradnji s European Broadcasting Union (EBU) bit će domaćin 20. „Eurovizije mladih glazbenika“  (Eurovision Young Musicians) koja će se održati  u Zagrebu  21. lipnja 2020. godine, najavljeno je na današnjoj zajedničkoj konferenciji za medije HRT-a, EBU-a, Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba, partnerima  u projektu.

Uvodnu riječ održao je Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, koji je rekao kako je hrvatskom javnom servisu iznimna čast po prvi puta u povijesti organizirati natjecanje i biti domaćin „Eurovizije mladih glazbenika“ i to u 20. jubilarnom izdanju.
- Prvenstveno ovdje zahvaljujem EBU-u koji nam je ukazao čast i povjerenje, a zahvaljujemo i našim partnerima na projektu, Ministarstvu kulture RH i Gradu Zagrebu, istaknuo je Glavni ravnatelj.

Natjecanje se održava svake dvije godine, te se obično odvija u dvije etape. Oba kruga i polufinale iz Muzičke akademije te finale  s Trga kralja Tomislava HRT će prenositi u Hrvatsku ali i cijelu Europu.
- To je za nas izazov, izazov koji prihvaćamo s punim pouzdanjem u svoje kreativne i tehničke snage i sigurni smo da ćemo ga s uspjehom ostvariti., rekao je glavni ravnatelj, dodajući kako 2020. Republika Hrvatska ujedno predsjedava i Europskom unijom,  a Rijeka je europska prijestolnica kulture te kako će HRT, sa svakoga od tih događaja koji promoviraju javne vrijednosti na najbolji mogući način prenijeti sliku i ton kao i atmosferu.
Rukovoditeljica HRT-ove Radne jedinice Glazba Ivana Kocelj rekla je kako su pripreme već u tijeku, te kako HRT već sada ozbiljno radi na projektu te   oformljuje i tim za njegovu provedbu. 
 
Jon Ola Sand, rukovoditelj Odjela prijenosa uživo EBU-a pod kojim se nalazi „Eurovizija mladih glazbenika“ izrazio je zadovoljstvo suradnjom s HRT-om dodajući kako vjeruje da će projekt biti izveden na profesionalan način.
- Uvjeren sam da je natjecanje u sigurnim rukama s profesionalcima s HRT-a i iz Grada Zagreba, a vjerujem kako će se s vremenom uključiti i ostali sudionici iz svijeta glazbe.' rekao je Sand.

Iva Hraste Sočo, pomoćnica ministrice kulture RH Nine Obuljen Koržinek i njezina izaslanica rekla je kako je riječ o odličnom projektu u kontekstu predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije  tijekom prvih šest mjeseci 2020. godine. „Hrvatski mladi glazbenici imat će se prilike predstaviti na jednom inovativnom i propulzivnom nivou“, rekla je, dodajući kako ovaj događaj smješta i hrvatsku kulturu i umjetnost u ravnopravan događaj sa europskim.

Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica  gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića  i njegova izaslanica istaknula je dobru suradnju između HRT-a i Grada Zagreba, izrazivši zadovoljstvo sudjelovanjem u projektu „Eurovizije mladih glazbenika“. 
- Ovime promoviramo ne samo zagrebački već i hrvatski kulturni proizvod  u europskim okvirima, rekla je. Veliko finale na Svjetski dan glazbe iduće godine, okupit će talentirane mlade glazbenike iz svih krajeva Europe, u dobi od 12 do 21 godine, a među dosadašnjim pobjednicima bili su svjetski poznati violinist Julian Rachlin, violončelistica Natalie Clein te Eivind Holtsmark Ringstad (viola),   a najbolji hrvatski plasman - 2. nagradu ostvarila je Monika Leskovar 1998. godine. 

Eurovizija mladih glazbenika je dvogodišnje natjecanje klasične glazbe za europske glazbenike u dobi od 12 do 21 godine. Organizira ga Europska radiodifuzna unija ( EBU) a emitira se na televiziji u cijeloj Europi. Prvo izdanje održano je 11. svibnja 1982. u Manchesteru u Velikoj Britaniji, a sudjelovalo je šest zemalja. Natjecanje je osvojio Markus Pawlik iz Zapadne Njemačke, koji je svirao klavir. Austrija je najuspješnija zemlja u natjecanju, osvojivši pobjedu pet puta.

Njezin je cilj promocija mladih glazbenih nada i podrška darovitim i perspektivnim umjetnicima. Karijere Juliana Rachlina, Julie Fischer, Natalie Clein... lansirane su upravo kroz ovaj projekt koji udruženim snagama već nekoliko desetljeća provode europski javni medijski servisi.