Grad od igara, igre od Grada - prvih sedam desetljeća

9. srpnja na HRT – HTV 1 u 21 sat

Prvi dio dokumentarnog filma "Grad od igara, igre od grada" priča je o festivalu koji je s Dubrovnikom srastao i u Dubrovniku pronašao svoje istinsko utočište. Ne samo zbog umjetnika koji su program Igara stvarali i dolazili nastupati u jedinstvenim prostorima grada, već i zbog građana koji su Igre prihvatili kao nešto bez čega Dubrovnik jednostavno ne bi bio - Dubrovnik.

Manifestacija Dubrovačke ljetne igre utemeljena je još 1950. godine kada su diljem Europe nastajala brojna kazališna i glazbena događanja. Zamisao o spajanju renesansnog i baroknog ugođaja Dubrovnika sa živućim duhom drame i glazbe proizašla je iz intelektualnog načina življenja samog grada, iz njegove kreativne tradicije koja je obogatila hrvatsku kulturnu i znanstvenu povijest, pogotovo u sferi kazališta i znanosti te iznjedrila brojna velika imena i djela.

Kroz arhivske snimke i sjećanja sudionika prvi dio dvodijelnog dokumentarca na nepretenciozan način oslikava sedam desetljeća zajedničkog plova Dubrovnika i Dubrovačkih ljetnih igara.

Scenarist filma je Vedran Benić, snimatelj i montažer Dominik Miljak, a redatelj Lukša Benić.
Dokumentarni film pratite i preko multimedijske usluge HRTi.