Najduži dan: Pirotehničar

25. lipnja na HRT - HTV 4 u 18:10

Postoji niz zanimanja i ljudskih aktivnosti koje svoj vrhunac dosežu u jednom danu u godini ili čak u jednom danu tijekom čitavog radnog vijeka.

Desetodijelna dokumentarna serija Najduži dan gledateljima nastojati približiti upravo taj najduži dan u životu voditelja alkarske ergele, kontrolora leta, kuhara, organizatorice vjenčanja, pirotehničara, arhitekta, smetlara, voditelja vukovarskog kupališta, kazališnog redatelja i modne dizajnerice.

Uvjerit ćete se da svako zanimanje ima svoje posebnosti, ali da im je svima zajednička potreba za voljom, znanjem i ljubavlju prema svom poslu.

Najduži dan je dokumentarna serija iz 2015. koja slavi ljudski rad i znanje u svim njihovim oblicima. Scenaristi su Nebojša Taraba i Miodrag Sila, a redatelji pojedinih epizoda su Damir Janeček, Nikola Strašek i Nebojša Taraba.

Pirotehničar
Republika Hrvatska ima 553,31 četvornih kilometara minski sumnjivog prostora koji obuhvaća 10 županija te 81 grad i općinu. Pretpostavlja se da je minski sumnjivi prostor zagađen s oko 50.966 mina. Ukupno je u Republici Hrvatskoj od 1991. godine do 31. prosinca 2013. godine u 1.353 minska incidenta i nesreća stradalo 1.976 osoba, od čega 510 smrtno. Republika Hrvatske se obvezala na uništavanje svih protupješačkih mina u miniranim područjima pod njezinom jurisdikcijom ili nadzorom do 2019. godine.

Razminiravanje se obavlja prema tržišnim principima, a prosječna cijena svih ugovorenih radova razminiravanja u 2013. godini bila je 6,15 kn/m2 bez PDV-a. Kotar šuma kraj Siska, jedan je od najgorih minski sumnjivih prostora u Hrvatskoj. Proteže se na 16,9 km2, u neposrednoj je blizini obiteljskih kuća i njiva, a u sebi skriva nepoznatu količinu najopasnijih, poteznih mina tipa PROM-I.

U Kotar šumi je do sada zabilježeno 35 minskih incidenata s 14 smrtno stradalih i 18 teško ozlijeđenih osoba. Pirotehničar Slavko Perak ovoj se "ukletoj" šumi višekratno vraćao, a najduži dan mu je upravo onaj kad završava teren i kad očekuje povratak doma, na Korčulu.

Redatelj je Nikola Strašek, montažerka Antonija Mamić, snimatelji Bojana Burnać, Bruno Ranković Robert Krivec.

Produkcija: Drugi plan za HRTSeriju pratite i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj je videoteci i dostupna.