U nedjelju projekcija HRT-ova dokumentarnog filma „Viški memento“ u Londonu

U nedjelju 14. srpnja u Londonu će se održati projekcija dokumentarnog filma „Viški memento“ scenaristice i redateljice Tanje Kanceljak, nastalog u produkciji Dokumentarnog odjela Hrvatske radiotelevizije (HRT) i Veleposlanstva Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Projekcija filma održat će se na brodu HMS Belfast, inače eksponatu Imperial War Museuma vezanom na rijeci Temzi.

Priča autorice Tanje Kanceljak počinje na Visu u vrijeme Drugog svjetskog rata. Nakon kapitulacije Italije ratni su događaji na taj izolirani pučinski otok doveli savezničke snage.

Britanski brodovi i zrakoplovi ubrzo su imali svoje baze na Visu, a s vremenom im je otok postao svojevrstan "nosač zrakoplova".

U dokumentarnom filmu „Viški memento“  svjedoče ljudi koji su tada živjeli na otoku i oni koje je rat doveo do Visa. I jedni i drugi tada su gotovo bili djeca, zatečeni ratom, ali hrabri. Njihova sjećanja ni do danas nisu izblijedila, ostale su uspomene, ali i nova generacija koja s ponosom čuva naslijeđe svojih očeva i djedova.

To vrijeme prikazano je kroz osobnu priču mornara Petera Bickmorea, kojemu su Komiža i Hrvatska zauvijek ostali u srcu. Godinama nakon rata britanski veterani vraćali su se na Vis, a njegova je viška priča postala njegova životna priča. Punih 75 godina čuvao je svoju ljubav prema Komiži, a to danas nastavlja i njegova obitelj.
Dokumentarni film „Viški memento“ već je prikazan na   programu HRT-a, premijera je održana u Kinu Europa a projekcija je održana i na Visu.
Zbog velikog interesa sudionika iz Velike Britanije  koji nisu bili u mogućnosti doći u  Hrvatsku kao i Udruge londonskih veterana održat će se i londonska projekcija na kojoj će sudjelovati uz brojne uzvanike i predstavnici britanskog Ministarstva obrane te Veleposlanstva Republike Hrvatske u Londonu.

Snimatelji: Damjan Petrović i Ivo Vlastelica
Tonski snimatelji: Srećko čabraja i Boris Kraljić
Asistentica redateljice Snježana Kundija Purgarić
Montažer: Staša Čelan
Skladatelj: Matej Meštrović