Predstavnici Misije OSCE-a i RTCG s predstavnicima HRT-a na temu 'digitalizacije'

Misija OESC-a uz predstavnike Radiotelevizije Crne Gore boravi u sklopu dvodnevnog susreta u Zagrebu kako bi održala radne sastanke s predstavnicima Hrvatske radiotelevizije na temu 'digitalizacije javnog servisa'.

Sastanak je otvorio Zdenko Luburić, ravnatelj PJ Tehnologija ističući - Hrvatskoj radioteleviziji velika je čast prenijeti kolegama s Radiotelevizije Crna Gora sva naša iskustva u području digitalizacije i modernizacije medijskog sustava, obzirom na to da je HRT prešao potpuno u digitalno emitiranje 2010., a u tijeku je potpuni prelazak na emitiranje u HD formatu. HRT sa zadovoljstvom može ustvrditi kako je po pitanju tehnologije – u korak s najvećim europskim medijskim servisima što dokazujemo i u Top 15 najgledanijih europskih javnih televizija EBU-a te nam je veliko zadovoljstvo danas s kolegama iz Crne Gore analizirati, ne samo tehnološke aspekte, već i programske cjeline od televizije, radija do OTT platforme HRTi.

Na sastancima su sudjelovali predstavnici RTCG Budimir Raičević (direktor Radija Crna Gora), Aleksandra Pavičević (urednica Prvog programa TV Crna Gora), Dragan Tomašević (rukovoditelj Produkcije), Igor Pejović (novinar u multimedijalnom desku RTCG), dok su u ime HRT-a uz ravnatelja PJ Tehnologija, Zdenka Luburića sudjelovali Josip Krajina (rukovoditelj RJ Produkcija), Andrea Grgičević Arežina (glavna urednica portala i nelinearnih medijskih usluga HRT-a), Vladimir Kumbrija (urednik Prvog programa HRA), Ernest Strika (privremeni rukovoditelj odjela Multimedijski servis), Ante Kero (rukovoditelj odjela Kontroling proizvodnje, PJ Produkcija), Boris Kotarski (privremeni rukovoditelj odjela Tehnika u tv-centrima HTV-a), Hrvoje Mikulandra (privremeni rukovoditelj odjela Proizvodni sustavi IMS-a).

Drugoga dana predstavnike su primili čelni ljudi programskog vodstva Renato Kunić (ravnatelj Programa HRT-a), Bruno Kovačević (glavni urednik svih HTV-ovih kanala), Katarina Periša Čakarun (glavna urednica IMS-a) te Slavica Babić (Desk IMS-a).

RTCG u tijeku je posljednje faze digitalizacije čiji se završetak najavljuje za studeni, 2019. u godini okrugle obljetnice od osnutka tog medija.

Biljana Jovanović Albijanić, ispred Misije OSCE-a istaknula je za HRT: - Imajući u vidu važnu ulogu koju nacionalni javni servisi igraju na medijskoj sceni, Misija OSCE-a u Crnoj Gori sa zadovoljstvom podržava napore javnog servisa usmjerene ka konstantnom unaprijeđenju svih njegovih funkcija. Obzirom na iskustva HRT-a od izuzetne važnosti za naš javni servis i imajući u vidu značaj razmjene iskustava i najboljih praksi među javnim servisima izuzetno nam je zadovoljstvo što smo danas ovdje te imamo priliku razgovarati o velikom broju važnih tema. Stoga, koristim ovu priliku da se najljubaznije zahvalim, još jednom, menadžmentu i zaposlenima u HRT-u što su nas ljubazno dočekali i omogućili nam realizaciju ovog važnog i korisnog posjeta.

U Misiji OSCE-a izražavaju zadovoljstvo posjetom četvero stručnih predstavnika RTCG-a javnom servisu Republike Hrvatske HRT-u, 10. i 11 srpnja, 2019., ocjenjujući sastanke vrlo uspješnima. Obzirom na to da je HRT među vodećim javnim servisima u ovom dijelu Europe i zapadnom dijelu Balkana, vjeruju kako će sve teme razgovora (potencijalne prepreke u digitalizaciji, izazovi i tehnološka oprema) pomoći što boljoj provedbi digitalizacije RTCG-a, a suradnja između oba javna servisa nastaviti jednako uspješno u nadolazećim godinama modernizacije medijskih sustava.