Premijera HRT-ovog filma "Pospremanje" posvećenog Georgiju Paru na Dubrovačkim ljetnim igrama

U okviru programa 70. Dubrovačkih ljetnih igara 19. srpnja u atriju palače Sponza premijerno će biti prikazan film "Pospremanje" snimljen u produkciji Dramskog programa Hrvatske televizije.

Film je posvećen velikom hrvatskom redatelju Georgiju Paru, a premijera će se održati u okviru programa pod nazivom "U spomen na Georgija Para", u sklopu kojeg će se održati i promocija knjige "Grad - pozornica Georgija Para" urednika Hrvoja Ivankovića.

Osobitost filma je u tome što o nedavno preminulom velikom redatelju, pedagogu, kazališnom misliocu, i teoretičaru kazališta ne govore njegovi suradnici, prijatelji ili kritičari, već je sastavljen isključivo od materijala pronađenih u Arhivu Hrvatske televizije i Hrvatskog radija.

Georgij Paro u njima govori o svojim režijama, o glumi i glumcima, odnosu prema svojim učiteljima, osobito prema doktoru Gavelli, o redateljskim počecima, o ambijentalnom teatru, svojim američkim režijama, pedagoškom radu i prijateljima, odnosu prema piscu, o scenografiji, kazalištu i politici te otkriva razmišljanja o budućnosti kazališta.

Uz zanimljiv audio i video materijal, nakon dugo vremena vidjet ćemo materijale vezane uz neke od njegovih predstava koje se smatraju prekretnicom u povijesti Dubrovačkih ljetnih igara, poput probe snimljene dan uoči premijere Krležinog "Areteja" na Bokaru 1972. ili adaptiranja broda u Rijeci dubrovačkoj koji će kao Santa Maria oploviti oko Lokruma ljeta 1973. kao pozornica Krležinog "Kristofora Kolumba".

Georgij Paro nikada nije želio da se o njegovom radu napravi monografija. Jedan je od rijetkih naših redatelja koji je objavio nekoliko knjiga vezanih uz kazalište, stoga je i ovdje veliki redatelj sam ispričao svoju kazališnu priču, što je posveta njegovoj želji vezanoj uz formu filma.

Naziv filma "Pospremanje" preuzet je naslov njegove zadnje knjige koja i samim imenom upućuje na autorovu želju da posloži, pospremi svoju životnu priču i da pri tome izdvoji ono što mu je zaista bilo važno.

Producentica: Sanja Knez
Scenaristica: Lada Džidić Barić
Direktor fotografije: Siniša Galar
Majstor montaže: Igor Kožić
Autorica glazbe: Eva Kalogjera
Režija: Siniša Bajt i Lada Džidić Barić
Proizvodnja: Dramski program HTV-a