HRT otkriva spomenik svom poginulom snimatelju Žarku Kaiću

Hrvatska radiotelevizija (HRT) krajem kolovoza u Osijeku će otkriti skulpturu sa spomen obilježjem Žarku Kaiću, svom snimatelju koji je poginuo 1991. na zadatku kod osječkog prigradskog naselja Brijest, pokraj zloglasnog vojnog poligona C, snimajući prolazak tenkova agresorske JNA.

- Spomenik će svečano biti otvoren 28. kolovoza na obljetnicu pogibije Žarka Kaića, u podne uz izravno javljanje u podnevnom Dnevniku Hrvatske televizije, rekla je Jagica Cvrk, predstojnica Ureda Glavnog ravnatelja HRT-a i voditeljica projekta.

Među dvanaest radova pristiglih na temelju javnog poziva za dostavu prijedloga idejnog kiparsko-arhitektonskog rješenja spomen-obilježja Žarku Kaiću, izabran je onaj  arhitekata Bernarde i Davora Silova te profesorice umjetnosti Božice Dee Matasić.

Odabrano idejno-kiparsko rješenje bit će postavljeno unutar otoka u kružnom toku na južnom ulazu u Brijest, a spomen obilježje van njega.

- Sama tematika natječaja navela nas je na to da pokušamo prikazati klasičan 4:3 kadar u tom dramatičnom trenutku, u pokretu, i padu. On je dijelom ukopan u humak koji će se izdići u sredini kružnog toka. Taj se kadar može doživjeti i kao svojevrsni slavoluk, ali i kao kvadrat sam po sebi, kao jedan od prepoznatljivih simbola Hrvatske. Moram dodati da mi je to veliko zadovoljstvo i velika čast, rekla je koautorica projekta profesorica Božica Dea Matasić.

Na spomeniku će biti i QR code s kojim će se moći "ući" na stranicu Hrvatske radiotelevizije gdje će se nalaziti svi podaci o Žarku Kaiću i ostalim djelatnicima (Gordan Lederer, Đuro Podboj, Nikola Stojanac, Željko Ružičić, Branimir Polovina i Siniša Glavašević) poginulima u Domovinskom ratu.

Žarko Kaić ubijen je rafalom iz transportera, a kolega Dragan Krička teško je ranjen. Na Hrvatskoj radioteleviziji Kaić je radio punih dvadeset godina te ostvario niz sjajnih emisija. Kao snimatelj sudjelovao je u izradi brojnih dokumentarnih emisija, a tijekom Domovinskog rata autor je, među ostalim, i poznatih snimki izbjeglih Hrvata iz Aljmaša i Dalja.