Serijal o dr. Franji Tuđmanu u prosincu na programu HRT-a

Koja je prava istina o pozadini Titove poznate rečenice "Tuđmanu ne pakovati", kome je recitirao Petricu Kerempuha, zašto je pozvao Josipa Perkovića, koja je uloga Stipe Mesića pred predsjednikom Okružnog suda Milka Gajskog te što je Krleža rekao o utjecaju prvog hrvatskog predsjednika na društveni život Zagreba, samo su neke od tema i zanimljivosti dokumentarno-igrane televizijske serije "Predsjednik", o životu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana čiji sadržaj donosi Jutarnji list.

Snimanje je upravo završeno, projekt je u fazi postprodukcije, završetak se očekuje najesen, a emitiranje na HRT-u predviđeno je za kraj godine i obilježavanje 20-godišnjice njegove smrti.

"Predsjednik" ima deset epizoda u trajanju od 52 minute, a rađen je prema scenariju i režiji Gordana Malića i Miljenka Manjkasa, koji su tijekom Tuđmanova života bili na "suprotnim" stranama. Manjkas je tri godine bio Tuđmanov analitičar, a zatim urednik "Motrišta" te Informativno-dokumentarnog programa HRT-a, dok je Malić u tjedniku Globus bio jedan od istaknutijih opozicijskih novinara i često je kritički pisao o Tuđmanu.

Za seriju su zajedno odabrali 80-ak sugovornika koje je Malić intervjuirao, a snimani su na lokacijama u Zagrebu, Puli, Cavtatu, Beogradu, Sarajevu, Vatikanu, Berlinu... Među njima su Miroslav Tuđman, Zdravka Bušić, Stipe Mesić, Andrija Hebrang, Franjo Gregurić, Ivić Pašalić, Ivan Mišković, Marin Sopta, Mate Granić, Pavao Miljavac, Neva Šibl, Vinko Grubišić, Ćiro Blažević, Latinka Perović, Stjepan Kljuić, Milomir Marić, Bakir Izetbegović, msgr. Nikola Eterović, William Montgomery, Doris Pack...

- "Predsjednik" je dokumentarna serija s filmskim ilustracijama. Razlika u odnosu na moja prijašnja djela, "Jugoslavenske tajne službe" i "Rat prije rata", u tome je što u ovom nema dijaloških rekonstrukcija događaja. Ali zato ima filmskih rekonstrukcija čiji je cilj gledatelju vizualno dočarati ona razdoblja i događaje za koje ne postoji foto i video arhivska građa. Kolega Malić i ja odlučili smo se na kraju ne odreći igranih scena, jer nam je to obojici bio izazov. Dapače, još ih je više nego prije, ali pristup je nešto drukčiji, govori Miljenko Manjkas.

U TV seriji "Predsjednik" Tuđmana glumi Vinko Kraljević, Tita Boris Svrtan, a Krležu - Nebojša Borojević. Ekipa serije broji više od 50 ljudi, među kojima su najvažniji redatelj filmskih ilustracija Ivan Mokrović, direktor fotografije Filip Starešinić, autor glazbe Alfi Kabiljo, šminke Marija Bingula te kostima Marija Šarić Ban i Emilija Šušković Jakopac.

- Središnja tema serije, mogli bismo reći, traganje je za odgovorom zašto je Tuđman, u vremenu i okolnostima u kojima je živio, postao prvi hrvatski predsjednik, a ne netko drugi. A bilo je dosta ozbiljnih pretendenata, kao što su Savka Dapčević Kučar, Miko Tripalo, Marko Veselica... Tuđmana je od rane mladosti okupirala tema hrvatskih nacionalnih interesa. Kad je spoznao da se Jugoslavija ne može održati, pripremao se za posttitovsko razdoblje i gradio preduvjete za stvaranje države, ponajprije kroz ideju pomirbe. Bio je spremniji od drugih i iskoristio je trenutak. I što je jednako važno, bio je spreman žrtvovati se za taj cilj. Njegovi konkurenti nisu razumjeli povijesni trenutak, pa nisu bili niti spremni za njega, smatraju autori.

- Naravno da se u seriji govori i o kontroverzama Tuđmanova vremena, privatizaciji, cenzuri, politici prema BiH, podjelama u društvu i u HDZ-u, teorijama o dogovorenom ratu i sporazumu Tuđman-Milošević. Vidjet će se i kako sve te teme žive danas, napominje Gordan Malić.

No, serija se u velikoj mjeri bavi i Tuđmanom privatno. U njoj ima ljubavi, prijateljstava, života u izolaciji, borbe s opakom bolešću, odnosa prema Bogu... Serija "Predsjednik" pokušat će rekonstruirati društveni milje u kojem se Tuđman kretao u Beogradu, pa u Zagrebu od 60-ih godina sve dok nije postao predsjednik.