Knin: Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, prijenos

5. kolovoza

U povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja Hrvatska televizija priprema specijalnu emisiju uživo iz Knina na Prvome programu Hrvatske televizije i na Četvrtome programu Hrvatske televizije. Prijenos počinje u 7.40.

Uz naše reportere koji se javljaju sa sudionicima proslave (Edi Škovrlj, Eugen Husak, Petar Vlahov i Hrvoje Gunjača), donosimo i reportaže Martine Klaić i Dinka Kreštalice u kojima podsjećamo na povijesne trenutke oslobađanja Hrvatske i junake Domovinskog rata. Donosimo i obljetničku priču Melite Šare o Krilima Oluje.

Naime, akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva "Krila Oluje" obilježila je 15. obljetnicu okupljanja prve postave pilota. Iz te je postave grupa poslije i službeno utemeljena na 10. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja 5. kolovoza 2005. godine.

U reportaži Nataše Ban donosimo priču o demografiji. Sve više mladih odlazi iz Knina i ne vraća se. Što je s onima koji ostaju? Naša ekipa bila je u posjetu kninskim mamama i tatama, i rodilištu gdje se rađa tek petina djece u odnosu na prijeratno razdoblje. A kao spoj demografije i ekologije - svako novorođenče na dar dobije sadnicu drveta i osobno pismo dobrodošlice gradonačelnika Knina.

Voditelj i komentator je Branko Nađvinski, a urednica prijenosa Ana Jelinić.

Na HRT1 u 11.57 prenosimo i misu. Crkva se na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja pridružuje obilježavanju 24. obljetnice oslobođenja velikog dijela okupiranih područja u vojno-redarstvenoj operaciji "Oluja" koja su vraćena u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske. Od Gospina prasvetišta u Solinu, preko Biskupije, gdje je nepoznati Marijin štovatelj isklesao prvi Gospin pralik koji s ponosom zovemo likom Gospe Velikoga hrvatskog krsnog zavjeta, 2015. godine u Kninu je sagrađena istoimena velebna crkva.

U simbolu nekoć kraljevskoga grada služit će se zahvalna presveta euharistija. Glavni je služitelj predsjednik HBK-a zadarski nadbiskup Želimir Puljić u zajedništvu s vojnim ordinarijem Jurom Bogdanom, šibenskim biskupom ordinarijem Tomislavom Rogićem, biskupom u miru Antom Ivasom, provincijalima, vojnim i policijskim kapelanima te biskupijskim i redovničkim svećenicima. Liturgijsko pjevanje pratit će Klapa Sveti Juraj HRM-a i Policijska klapa Sveti Mihovil iz Splita. Urednik i komentator prijenosa je Neno Kužina, redatelj Neven-Mihael Dianežević, a producent Draško Vrgoč.

U sklopu proslave s Trga Ante Starčevića u Kninu prenosimo i koncert trojice pjevača: Mladena Grdovića, Zlatka Pejakovića i Jasmina Stavrosa. Cjelovečernji program je u organizaciji grada Knina, koji nas sve poziva da sudjelujemo na koncertu zajedništva, Oluji u čast. Urednica i komentatorica prijenosa koji počinje u 21.05 na Prvom je Lejdi Oreb, redateljica Mirene Stijačić, a producenti Petar Krešimir Peras i Ana Šaronja.

Program pratite i preko multimedijske usluge HRTi.