Djeca Mediterana: Slovenija

2. kolovoza na HRT – HTV 1 u 20:35

"Djeca Mediterana" dokumentarna je serija o životu suvremenih stanovnika Mediterana.

Snimana u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Grčkoj, Albaniji i Crnoj Gori gledateljima otkriva prekrasne krajolike, iznimno civilizacijsko i kulturno-povijesno naslijeđe Mediterana, no i njegove suvremene probleme, poput preizgrađenosti, sezonskog života, ekonomske krize, nezaposlenosti, izumiranja tradicijskih zanata i migracija izazvanih ratovima.

Kako se stanovnici ovog nekoć najvažnijeg svjetskog mora nose s društveno-ekonomskim okolnostima koje su zatekle njihovu generaciju i vrijeme, kakav život žive na obalama Mediterana danas?

Serija o tome govori kroz živote nautičara, ribara, vinara, ugostitelja, hotelijera, ali i arheologa, humanitaraca, umjetnika te doseljenika koji su svoj dom pronašli na njegovim obalama.

SLOVENIJA
Slovenska je obala dugačka tek četrdesetak kilometara, ali njezini stanovnici žive život čvrsto povezan s morem. Tako se i Franc, stanovnik Izole, od djetinjstva bavi sportskim ribolovom, a njegova svakodnevica otkriva šarm i specifičnost mediteranskog načina života. U susjednom Piranu živi Peter. U Sloveniju je došao iz Gane na studij medicine, a danas je gradonačelnik Pirana. Kako sam kaže, on je Afrikanac po rodu, a Slovenac po izboru.

Redateljica: Lana Šarić
Producent: Jure Bušić
Montažerke: Ivana Fumić, Urša Vlahušić, Antonija Kren, Sara Gregorić
Direktor fotografije: Ivan Zadro
Snimatelji druge kamere: Dario Hacek, Sven Mihaljević
Skladatelj: Darko Hajsek
Snimatelj zvuka: Filip Ledinšćak
Montaža zvuka: Tihomir Vrbanec
Kolor korekcija: Tomislav Stojanović
Grafičko oblikovanje: Krsto Jaram
Urednik: Tomislav Mršić