Svijet jazza: U fotografijama Damila Kalogjere

27. srpnja na HRT – HTV 3 u 23:40

Fotografija oduvijek prati jazz. Početkom 20. stoljeća prve svirače bluesa i jazza nisu ovjekovječili ni filmovi, ni fonografi, nego upravo fotografije.

Ima li fotografija možda sličnosti s jazzom? Mehanička dotjeranost ni u fotografiji nije dovoljna. Ona mora biti jasna, mora zadovoljavati određene standarde. A ipak, reći će teoretičari, puno je onih koji okidaju, a malo onih koji uspiju napraviti dobru fotografiju. Koja je to onda misterija fotografije? U kojem času ona postaje kreativna? Radi li se i tu o improvizaciji?

Damil Kalogjera počeo se zanimati i za fotografiju i za jazz u isto vrijeme. Ne uspijevajući se osloboditi te ljubavi, ne prestaje snimati i bilježiti život jazza. Danas nema kluba u kojem se u Zagrebu sviralo a da Damil u njemu nije snimao. Od Lapidarija, Podruma i Kulušića, do kultnog B. P. cluba, pa i VIP-a, i svih onih mjesta gdje se danas svira. On je znao prepoznati trenutak, kut gledanja, motiv, ali je znao i improvizirati i snaći se. Je li to naučio od glazbenika koje prati cijeli život?

Improvizirana glazba i improvizirana fotografija u istom okviru. Može li se dati bolja definicija jazz fotografije?

Urednica i redateljica: Melanija Pović Jagarinec
Suradnici i novinari: Davor Hrvoj, Saša Drach
Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj videoteci možete pronaći emitirana izdanja.