[PREMIJERA] Rivijera - intimna odiseja spoznaje

9. /10. kolovoza na HRT1 u 0.45 - serija RIVIERA (12)

Neil Jordan, dobitnik Oscara za originalni scenarij, autor je "Rivijere", ambicioznog emocionalnog trilera u deset dijelova čija je radnja smještena u luksuzni svijet ultrabogataša.

Serija prati moralni pad koji Georgina doživi nakon nasilne smrti muža Constantinea Cliosa. U svojoj intimnoj odiseji spoznaje koliko je malo toga zapravo znala o suprugu i upoznaje mračni svijet korupcije i organiziranog zločina koji vrebaju u pozadini života superbogataša.

Neil Jordan: "Rivijera je u svojoj srži pripovijest o zaista besramno bogatima."

Glavni likovi:
Georgina (Julia Stiles)
Bistra djevojka s američkog Srednjeg zapada koja se udala u milijardersku obitelj. Isprva kustosica bogatom filantropu i kolekcionaru Constantineu Cliosu, upušta se s njime u ljubavnu vezu koja završava brakom. Iako Constantineova bivša žena Irina ne dijeli to mišljenje, Georgina zna da se ona i njezin muž vole. No njezin se život iz temelja poljulja nakon što joj muž pogine u zagonetnoj eksploziji na velikog jahti ruskog oligarha. Događaji se nakon toga počnu raspletati domino-efektom, a Georgina pokrene vlastitu istragu kako bi otkrila tko joj je ubio muža i zašto.

Robert Carver (Adrian Lester)
Riplijevski mešetar umjetninama koji tu i tamo poneko djelo krivotvori, sklon je zaviriti i s onu stranu zakona, a svijetom superbogataša kreće se suvereno. Georginin stari prijatelj i pouzdanik.

Irina (Lena Olin)
Constantineova prva žena koja Georginu doživljava kao uzurpatoricu, onu koja je rastočila Irininu predodžbu o vlastitom matrijarhatu. Irina u tom dvoboju ima dva oružja: odanost svoje djece i moćni društveni položaj koji je stekla na Rivijeri. Ali Georgina se nametne kao dostojna protivnica u obje arene, a kako ona jača, tako se Irinina psiha sve više raslojava.

U 2. epizodi Georgina doznaje da Interpol istražuje Constatineovo poslovanje. Irina u međuvremenu sklapa pogodbu s utjecajnom figurom iz podzemlja.

Scenaristi: John Banville, Lydia Adetunji, Chris Smith, Stacey Gregg, Guy Burt
Redatelji: Philipp Kadelbach, Damon Thomas
Izvršni producenti: Neil Jordan, Liza Marshall, Kris Thykier, Paul McGuinness
Producent: Foz Allan
Urednik: Saša Runjić