Ribar ribi grize rep - Dan prvi

4. srpnja na HRT – HTV 4 u 14:10

Redatelj Hrvoje Juvančić otkrit će sve tajne ponajboljih hrvatskih ribara: od sportskih lovaca na zubace iz Dubrovnika, pa do profesionalnih škampara s Kvarnera.

Oblikovana kao četverodnevno druženje sa 16 velemajstora udice, vrše, parangala i mreža, koji bez ustručavanja pred kamerama detaljno prikazuju svoje umijeće i trikove, serija "Ribar ribi grize rep" ujedno je i film za ljubitelje netaknute prirode i izvornog morskog ugođaja. Snimana s nekoliko kamera, kao i s podvodnom skrivenom kamerom, serija "Ribar ribi grize rep" daje suvremeni uvid u iskonsko nadmudrivanje između čovjeka i ribe. Dakako, na kraju će tu ribu pripremiti za jelo.

U prvom dijelu serije, među ostalim, susrest ćemo se i s legendarnim novinarom i ribarom Slobodanom Paparellom Papom, koji se na otvorenom moru Lastova u svom šaljivom tonu obračunava s divovskim kirnjama što žive na preko 100 metara dubine. Vidjet ćemo i kako izgleda mali parangal koji, iako postoji već tisućama godina, i dalje uspješno lovi najcjenjeniju bijelu ribu, a svoja znanja pokazat će i sportski lovci na orade, čija najmodernija oprema vrijedi tisuće kuna. Za kraj, pripremit ćemo ulovljene škampe na način glasovitog restorana iz Mošćeničke Drage.

Snimatelj serije iz 2009. su Dragan Ruljančić i Mirko Vojanić, podvodni snimatelj Tomislav Rataj, a urednik Hrvoje Juvančić.