Djeca Mediterana: Hrvatska

9. kolovoza na HRT - HTV 1 u 20:35

"Djeca Mediterana" dokumentarna je serija o životu suvremenih stanovnika Mediterana.

Snimana u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Grčkoj, Albaniji i Crnoj Gori gledateljima otkriva prekrasne krajolike, iznimno civilizacijsko i kulturno-povijesno naslijeđe Mediterana, no i njegove suvremene probleme, poput preizgrađenosti, sezonskog života, ekonomske krize, nezaposlenosti, izumiranja tradicijskih zanata i migracija izazvanih ratovima.

Kako se stanovnici ovog nekoć najvažnijeg svjetskog mora nose s društveno-ekonomskim okolnostima koje su zatekle njihovu generaciju i vrijeme, kakav život žive na obalama Mediterana danas?

Serija o tome govori kroz živote nautičara, ribara, vinara, ugostitelja, hotelijera, ali i arheologa, humanitaraca, umjetnika te doseljenika koji su svoj dom pronašli na njegovim obalama.

Hrvatska
Zvonko je more prvi put vidio u dvadeset i petoj godini, a nije mogao ni sanjati da će upravo toliko godina provesti uz njega, posljednje desetljeće kao svjetioničar Velog rata na Dugom otoku. Cika Pila, dugogodišnji kapetan drvene jedrilice "Bel ami", od djetinjstva je povezan s jedrenjem i regatama, no sebe prije svega smatra čovjekom od mora koji drvene brodove spašava od propadanja.

Redateljica je Lana Šarić, montažerke su Ivana Fumić, Urša Vlahušić, Antonija Kren i Sara Gregorić, direktor fotografije Ivan Zadro, snimatelji druge kamere Dario Hacek i Sven Mihaljević, snimatelj zvuka Filip Ledinšćak, montažer zvuka Tihomir Vrbanec, skladatelj Darko Hajsek, kolor korekcija Tomislav Stojanović, grafičko oblikovanje Krsto Jaram.

Producent je Jure Bušić, a urednik Tomislav Mršić.
Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj videoteci možete pronaći emitirana izdanja.