Hrvatsko podmorje: Priče iz dubina - Rat u Jadranu

10. kolovoza na HRT - HTV 4 u  18:10

U svakoj se epizodi ove sezone ekipa bavi jednom temom, neobičnom pričom, ali snimanom na više lokacija na cijeloj hrvatskoj strani Jadrana i u njegovim dubinama. Priče su jedinstvene po načinu na koji povezuju podmorje i nadmorje, kopno i more, u temama u kojima naizgled nema morsko-kopnenih paralela.

Sezona se ovaj put sastoji od 7 epizoda, a naslovi "Jadranski cvjetovi", "U moru do koljena", "Mala mora", "Morski gradovi", "Rat u Jadranu", "Tajne odaje" i "Kamera u moru" dovoljno i otkrivaju i intrigiraju.

Rat u Jadranu
Povijest Zemlje, otkada čovjek hoda po njoj, povijest je ratova. Povod je bio nebitan, a razlog uglavnom vlast, nadmoć, širenje svoga utjecaja. Napadač je stvarao branitelja, svakoga sa svojom strategijom. Pod morem nije ništa drugačije. Koliko god povijest ljudskog roda izgledala nemilosrdna, ona je pod morem svakodnevno ratnička. Rat za očuvanje golog života, lov za plijenom, obrana od lovaca, rat za teritorij, rat za razmnožavanje, uglavnom rat za opstanak. Čovjek danas pronalazi slične strategije, taktike, pa i tehniku pod morem. Ono što je mislio da je originalno njegova ideja u podmorju se krilo milijunima godina. Zapravo još uvijek postoji toliko oružja, strategija, prilagodbi u podmorju kakve čovjek teško da može ponoviti svojim izumima. Ipak u tom "ratu" uvijek je postojala ravnoteža. Do pojave čovjeka. On danas vodi rat protiv podmorja, koji neće imati pobjednika.

Podvodni snimatelj: Miro Andrić
Pomoćnica redatelja: Nevenka Nekić
Stručni suradnici: prof. dr. Nenad Jasprica, dr. sc. Petar Krušić, dr. sc. Leon Grubišić
Glazba i obrada zvuka: Đelo Jusić Jr.
Snimatelj kopna: Hrvoje Bobetić
Glavni ronilac: Dražen Ćurković
Ronioci: Mijo Knezović, Tibor Brindl, Ivan Sršen, Stipica Kuna, Zorana Andrić, Mario Orlandini, Tihana Čukušić, Ivica Čukušić
Astenti snimatelja: Blaž Andrić, Nikola Omayić, Nelica Andrić, Tadijana Vrdoljak, Karla Andrić
Scenarij:  Hrvoje Vrdoljak
Režija:  Miro Andrić
Godina proizvodnje:  2009.
Montaža:  Ema Carić, Igor Knižek