Hrvatsko podmorje: Priče iz dubina - Jadransko cvijeće

6. kolovoza na HRT - HTV 4 u 18:10

U svakoj se epizodi ove sezone ekipa bavi jednom temom, neobičnom pričom, ali snimanom na više lokacija na cijeloj hrvatskoj strani Jadrana i u njegovim dubinama. Priče su jedinstvene po načinu na koji povezuju podmorje i nadmorje, kopno i more, u temama u kojima naizgled nema morsko-kopnenih paralela.

Sezona se ovaj put sastoji od 7 epizoda, a naslovi "Jadranski cvjetovi", "U moru do koljena", "Mala mora", "Morski gradovi", "Rat u Jadranu", "Tajne odaje" i "Kamera u moru" dovoljno i otkrivaju i intrigiraju.

1. epizoda
Cvjetovi su uresi biljaka, koji imaju i vrlo važnu ulogu. Naravno, vežemo ih isključivo za kopno, a toliko su ukorijenjeni u našu civilizaciju da i u podmorju organizme koji imaju cvjetnu simetriju i bogat kolorit nazivamo morskim cvijećem. Naziv popularan, pomalo romantičan, a zašto je pogrešan i koji to uopće organizmi iz plavih dubina imaju naziv morsko cvijeće, možete otkriti u ovoj epizodi. No kopno se ne predaje - hrvatska obala zbog jedinstvenog reljefa ima pravo bogatstvo endemskih biljaka koje onda stvaraju endemske cvjetove. Osim uljepšavanja cvjetovima ljudi su od davnina otkrivali i njegova druga svojstva. Ima ih ljekovitih, ali i otrovnih, jestivih, nejestivih, a od njih se proizvode najmirisnija eterična ulja. Cvjetovi mora nisu ništa manje zapostavljeni u povijesti i civilizaciji, ali imali su oni svrhe koje su prepoznavale i iskorištavale i druge vrste, a ne samo čovjek.

Scenarij  Hrvoje Vrdoljak
Režija:  Miro Andrić
Pomoćnica redatelja: Nevenka Nekić
Stručni suradnici: prof. dr. Nenad Jasprica, dr. sc. Petar Krušić, dr. sc. Leon Grubišić
Snimatelj:  Miro Andrić (podmorje), Hrvoje Bobetić (kopno)
Montaža:  Ema Carić, Igor Knižek
Glazba i obrada zvuka: Đelo Jusić Jr.
Glavni ronilac: Dražen Ćurković
Ronioci: Mijo Knezović, Tibor Brindl, Ivan Sršen, Stipica Kuna, Zorana Andrić, Mario Orlandini, Tihana Čukušić, Ivica Čukušić
Astenti snimatelja: Blaž Andrić, Nikola Omayić, Nelica Andrić, Tadijana Vrdoljak, Karla Andrić