Hrvatsko podmorje (6): Boje živog Jadrana

13. kolovoza na HRT - HTV 4 u 18:10, dokumentarna serija

Pratimo šestu sezonu "Hrvatskog podmorja" snimljenu 2010. godine. Tematskim pričama - "Boje živoga Jadrana", "Igra skrivača" i "Uljezi" - gledateljima se približavaju svijet boja, prikrivanja i nove vrste u našem okružju te na poseban način osvjetljavaju manje poznate biljne i životinjske vrste.

1. emisija: Boje živog Jadrana

Priču o nastanku boja možemo započeti svakog jutra izlaskom Sunca. Osim topline ono je najjači izvor svjetlosti, svjetlosti kojom ulazimo u svijet boja. Na kopnu smo naučili živjeti s plavim nebom, zelenim šumama, sivim liticama, cvijećem svih mogućih boja, a morske su nam dubine uvijek bile tamne, nepristupačne, prijeteće. Tek kada smo počeli donositi umjetnu rasvjetu u ovaj tamnomodri svijet, počeli smo otkrivati njegove začudne kolorite.

A počeli smo i učiti o morskim svojstvima Sunčeve svjetlosti i otkrivati začudnu igru i borbu dva praiskonska elementa - vode i vatre. U toj borbi rođene su žive kreacije, nezamisliv živi svijet podmorja pun boja. I to boja kakvih nema na kopnu, u kombinacijama i šarama kakve su nezamislive na zraku. Koralji, gorgonije, puževi, meduze, rakovi, glavonošci, ribe, alge osuđene na vječno plavetnilo prekrile su se najrazličitijim bojama. A one se bez umjetne rasvjete uopće ne vide u tami dubina, pa nam je priča o bojama živog Jadrana i njihovoj svrsi još začudnija.

Podvodni snimatelj: Miro Andrić
Scenarij:  Hrvoje Vrdoljak
Režija:  Miro Andrić
Godina proizvodnje:  2010. 
Montaža:  Ema Carić 
Snimatelj:  Hrvoje Bobetić  
Produkcija:  CAR HERC za HRT