Čigrom oko svijeta: Vrata Atlantika

Srijeda, HRT3 u 22.35,  dokumentarna serija


Hrvatska čigra i Mladen Šutej jedre svjetskim morima. U prvih pet epizoda pratit ćemo plovidbu od Biograda, preko Sredozemlja, Gibraltara, Portugala, Teneriffa, Atlantskog oceana, Kariba, Panamskog kanala i Galapagosa.


Uz pomoć dobroga vjetra, požrtvovnih posada i iskusnih skipera, Hrvatska čigra doplovila je do nekih od najzanimljivijih dijelova svijeta. Osim jedrilice izgrađene u brodogradilištu u Kraljevici, vidjet ćemo i Gibraltar i luku Tanger u Maroku. Vidjet ćemo što znači plovidba preko oceana, kada 25 dana nema ničeg drugog osim vjetra, sunca i beskraja pučine. Nakon kratkog boravka na Karibima, Čigra je prošla kroz graditeljsko čudo - Panamski kanal, a vidjet ćemo i dva lica grada Paname te doživjeti boravak na jednom od najzanimljivijih prirodnih fenomena - otočju Galapagos.
U prvoj epizodi "Vrata Atlantika" Hrvatska čigra napustila je Biograd, prejedrila Sredozemlje i vodi nas u Gibraltar, Tanger u Maroku te luku Cadiz koja je bila glavno španjolsko polazište za osvajačke pohode u Ameriku. U Villamouri, mondenom portugalskom ljetovalištu na Costi Algarve, Čigraši su se družili s budućim pobjednikom non-stop regate "The Race", a vidjet ćemo i jedan od najljepših portugalskih gradova Cascais, u predgrađu Lisabona.
 
  
Scenarij:  Mladen Šutej
Režija:  Tanja Kanceljak
Godina proizvodnje:  2002.
  Snimatelj:  članovi HOJK-a
 Produkcija:  HRT i Hrvatski oceanski jedriličarki klub