Najduži dan: Organizatorica vjenčanja

1. srpnja na HRT - HTV 4 u 18:10

Postoji niz zanimanja i ljudskih aktivnosti koje svoj vrhunac dosežu u jednom danu u godini ili čak u jednom danu tijekom čitavog radnog vijeka.

Desetodijelna dokumentarna serija Najduži dan gledateljima nastojati približiti upravo taj najduži dan u životu voditelja alkarske ergele, kontrolora leta, kuhara, organizatorice vjenčanja, pirotehničara, arhitekta, smetlara, voditelja vukovarskog kupališta, kazališnog redatelja i modne dizajnerice.

Uvjerit ćete se da svako zanimanje ima svoje posebnosti, ali da im je svima zajednička potreba za voljom, znanjem i ljubavlju prema svom poslu.

Najduži dan je serija koja slavi ljudski rad i znanje u svim njihovim oblicima. Scenaristi su Nebojša Taraba i Miodrag Sila, a redatelji pojedinih epizoda su Damir Janeček, Nikola Strašek i Nebojša Taraba.

Organizatorica vjenčanja
U Republici Hrvatskoj u 2014. godini sklopljen je 19.501 brak. Prema nekim procjenama prosječan broj gostiju na vjenčanju je 85, a prosječna cijena po osobi je 75 kuna. Računica je jasna: na vjenčanja se u Republici Hrvatskoj godišnje potroši oko 124 milijuna kuna.

Organizirati vjenčanje nije jednostavan zadatak: izbor lokacije, hrane, glazbe, ukrasa, cvijeća, prstenja, odijela i vjenčanice, fotografiranje i snimanje videa, sređivanje "papirologije", raspored sjedenja, protokol... Sve su to stvari koje netko treba dogovoriti i odraditi. I, što je najvažnije, sve zahtijeva vrijeme i sve se odvija pod pritiskom, a često i pod stresom jer, naravno, svim je mladencima njihovo vjenčanje najvažniji dan u životu.

Uslijed modernog, brzog načina života, parovi sve češće traže usluge profesionalnih organizatora vjenčanja. Zbog dugog procesa organizacije, pa do samog vjenčanja, kao i zbog vrlo osobnog iskustva koje dijele, između organizatora i mladenaca često se gubi stroga granica koja dijeli profesionalno i privatno.

Sve to zanimanje organizatora vjenčanja čini posebnim, a u utrci s vremenom pratili smo iskusnu organizatoricu vjenčanja Mariju Kelčec Pester.

Redatelj dokumentarne serije iz 2015. godine je Damir Janeček, montažerka Antonija Mamić, snimatelji Bruno Ranković Robert Krivec.

Produkcija:  Drugi plan za HRT
Seriju pratite i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj je videoteci i dostupna.