Hit-serije McMafija i Medici – gospodari Firence uskoro na Drugom!

Vrhunske strane hit-serije McMafia i Medici – gospodari Firence još su dva velika svjetska naslova s kojima Hrvatska radiotelevizija (HRT) otvara Jesensku shemu 2019. na Drugom programu!

Posebna zanimljivost prve, osmodijelne McMafije, je podatak da je najveći dio te intrigantne, višeslojne priče o korumpiranim političarima, pranju novca, krivotvorenju, trgovini ljudima, ratu mafijaških obitelji i uspostavi novog poretka svjetskog kriminala, sniman upravo u Hrvatskoj, a druge to što je redatelj Medicija – Zagrepčanin s LA-adresom Sergio Mimica Gezzan.

BBC-jeva visokobudžetna serija McMafia je priča o globalizaciji organiziranog kriminala u digitalnoj eri. Za snimanje su se najviše koristile londonske i hrvatske lokacije pa tako dobar dio lokacija uspješno "glumi" Hrvatska, čiji glavni grad postaje Prag, a ponekad i glavni grad Rusije. Interijer Nacionalne i sveučilišne knjižnice pretvara se u zgradu zloglasne Lubjanke, nekadašnjeg sjedišta KGB-a i današnje ruske tajne službe FSB, istarska obala postaje Azurna, goli paški pejzaž dublira Sinaj, a Opatija postaje turističko središte Eilat…- Snimanje u Hrvatskoj bilo je iznenađenje budući da je to nevjerojatno mjesto: ima toliko različitih lokacija i vremenskih prilika koji se mogu ponuditi kao nevjerojatan broj zemalja, izjavio je glavni glumac serije James Norton o snimanju koje je dovršeno u proljeće 2017. - Nijedna od priča se ne događa u Hrvatskoj, ali ta je zemlja impresivna koliko svojim krajolikom i arhitekturom može dublirati različitih mjesta, navodi redatelj James Watkins u BBC-jevoj najavi serije McMafija.

Drama je to koja razotkriva globalnu mrežu organiziranog kriminala inspirirana je istoimenom knjigom Mishe Glennyja, bivšeg BBC-jevog inozemnog dopisnika koji je pratio pad komunizma i ratove u bivšoj Jugoslaviji. Serija nam razjašnjava složene veze između perača novca u Dubaiju, kibernetičkih kriminalaca u Indiji, ruskih oligarha u Londonu i beduinskih krijumčara u pustinji Negev. Nešto što je počelo kao priča o preživljavanju i osveti prerasta u priču o borbi jednog čovjeka protiv iskušenja korupcije.

Seriju je za 200 zemalja otkupio Amazon Prime, a napominje se kako je u ovoj visokobudžetnoj BBC-voj seriji korišteno više lokacija nego u bilo kojoj dramskoj seriji koju je ta televizijska kuća ikad producirala.A druga poslastica s kojom HTV i otvara novu Jesensku shemu 2019. su upravo Medici – gospodari Firence, povijesno-politička obiteljska drama s radnjom u 15. stoljeću.  Naime,  tada su bogati bili nezamislivo bogati, dok su siromašni bili jadni i bijedni. Srednja klasa nije uopće postojala. Oni koji su bili rođeni bogati, bili su spremni učiniti ama baš sve da tako i ostane. Oni rođeni siromašni znali su da će i njihova djeca biti siromašna.

Sve se to počinje mijenjati pojavom Giovannija de’ Medicija. Sin firentinskog trgovca vunom oduvijek je želio da njegova djeca i djeca njegove djece žive boljim životom nego što je njegov. Giovanni postaje bankar i to ne bilo kakav – prvi bankar nikog drugog doli samog pape…
 
Redatelj prve sezone serije, čija je već prva epizoda u Italiji potukla sve rekorde gledanosti – pa čak i godišnji posjet stadionu Juventusa – je Zagrepčanin s LA adresom Sergio Mimica Gezzan, dugogodišnji Spielbergov prvi suradnik, a sada redateljska uzdanica velikog Ridleyja Scotta. Iza Sergia Mimice Gezzana je impresivna redateljska biografija (među kojma je i nadalekio hvaljena TV serija Stupovi zemlje), a sjajnu glumačku ekipu u Medicima predvode legendarni, dvostruki oskarovac Dustin Hofman i Rihchard Madden, poznat po ulozi Roba Starka u Igri prijestolja.