HRT u Osijeku otkriva spomen obilježje svom poginulom snimatelju Žarku Kaiću

Hrvatska radiotelevizija u srijedu 28. kolovoza svečano će u Osijeku otkriti skulpturu i spomen obilježje svom snimatelju Žarku Kaiću pod imenom "Posljednji kadar".

 
Obilježje će biti otkriveno na dan njegove pogibije na Raskrižju Žarka Kaića u naselju Brijest kod Osijeka, a svečanoj ceremoniji nazočit će  predstavnici državnih vlasti te lokalne i regionalne samouprave, članovi obitelji Kaić, predstavnici HRT-a, braniteljskih udruga i ostali.

 
Žarko Kaić poginuo je 1991. kod naselja Brijest, pokraj tadašnjeg zloglasnog vojnog poligona C, snimajući prolazak tenkova agresorske JNA. Ubijen je na radnom zadatku rafalom iz transportera, a njegov kolega Dragan Krička teško je ranjen.

 
Među dvanaest radova pristiglih na temelju javnog poziva za spomen obilježje, odabrano je rješenje arhitekata Bernarde i Davora Silova te akademske likovne umjetnice Božice Dee Matasić. Odabrano idejno-kiparsko rješenje bit će postavljeno unutar otoka u kružnom toku na južnom ulazu u Brijest, a spomen obilježje izvan njega.

 
Na spomeniku će biti i QR code s kojim će se moći pristupiti  stranici Hrvatske radiotelevizije gdje će se nalaziti svi podaci o Žarku Kaiću i djelatnicima poginulima u Domovinskom ratu.
 

Na Hrvatskoj radioteleviziji Kaić je radio punih dvadeset godina te ostvario niz sjajnih emisija. Kao snimatelj sudjelovao je u izradi brojnih dokumentarnih emisija, a tijekom Domovinskog rata autor je, među ostalim, i poznatih snimki izbjeglih Hrvata iz Aljmaša i Dalja. Ovim spomen obilježjem HRT želi trajno sačuvati sjećanje na njega.