Demetrije i gladijatori - drama

5. srpnja na HRT – HTV 1 u 7:55

Rimski car Kaligula zaduži člana carske kuće Klaudija da pronađe nestalu halju koju je Krist nosio na Križnom putu. Nju je apostol Petar  predao Grku Demetriju, koji ju je sklonio u trgovinu slijepog lončara. Demetrijevu ženu Luciju rimski decurion pokušava prisiliti da otkrije gdje je halja, na što se pojavi sam Demetrije i napadne Rimljane.

No, njih je mnogo te ga svladaju i zatvore. Demetrija nakon toga čeka sudbina gladijatora. Već u prvom nastupu u areni on pokaže svoju snagu svladavši golemoga afričkoga gladijatora i dva tigra. Klaudijeva bludna žena Messalina očarana je snažnim i muževnim Demetrijem i pokušava ga zavesti, ali ju on odbije.

Ovaj svojevrsni nastavak godinu prije snimljene Tunike s Richardom Burtonom ekranizacija je romana Lloyda C. Douglasa, a režirao ga je ugledni Delmer Daves (Mračni prolaz, Slomljena strijela, Drvo za vješanje). Raskošna produkcija i niz tadašnjih i budućih zvijezda glavni su mu aduti.

U američkoj drami DEMETRIUS AND THE GLADIATORS iz 1954. godine glume Victor Mature, Susan Hayward, Michael Rennie, Debra Paqet, Anne Bancroft.