Skladatelji otoka

23. srpnja na HRT – HTV 3 u 20:35

Većina ljudi teži, a neki sretniji i uspiju naći svoje utočište, mjesto u koje se sklanjaju od problema i rutine života, neželjenih suputnika, nametnutih normi... Skladatelji Bruno Bjelinski i Igor Kuljerić svoj su savršeni kutak, oazu iz mašte, pronašli na otoku Silbi.

Malena, zelena površina kopna u zadarskom arhipelagu s pokojom kućicom, rajskim plažama, osunčana mjesecom i obavijena mirom, bila je mjesto u koje su bježali iz buke, smoga i gužve grada te mu poklanjali svaki praznični dan. Bio je to siguran teren radosti, ljubavi, ljepote, igre, slobode i stvaranja. U zagrljaju voljene žene, okruženi djecom, uz večere na dvoru ili mrežu bačenu u more, rađale su se ideje i nastajale gotovo sve kompozicije ove dvojice velikana hrvatske glazbe.

Dokumentarni film Skladatelji otoka scenarista i redatelja Danka Volarića prikazuje suštinsku povezanost Bjelinskog i Kuljerića te njihove glazbe sa Silbom. Povod za njezin nastanak bilo je prvo iskrcavanje jednog simfonijskog orkestra na tlo otoka Silbe i koncert s djelima koja Silbi neodvojivo pripadaju kao i njihovi autori. Na koncertu su kao solistica i dirigent sudjelovala danas odrasla djeca skladatelja koja su i sama postala umjetnici: Ivana Bilić i Alan Bjelinski.

Snimatelji ostvarenja iz 2018. godine su Ivan Brezovec, Tomislav Trumbetaš i Jasenko Rasol, montažer Mladen Radaković, producentica Sanja Knez, a urednik Vladimir Brnardić.
Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj videoteci je i dostupna.