Dalmatinka koja je ljeto odlučila provesti u Zagorju i to radno – Andrea Buča

Andrea Buča, urednica i redateljica snima nastavak putopisnog serijala - "Stani" (ovoga puta) "v Zagorju"

Ovih je dana Hrvatsko zagorje dobilo glavnu ulogu – i to u novom putopisnom serijalu Andree Buče.  Nakon živopisnog i duhovitog, od publike i kritike sjajno primljenog serijala "Stani u Lici", Andrea Buča i njezina ekipa – stali su u Zagorju na 40 radnih dana!

Privremeno su uselili u novi dom u Vrtanjakovcu, koji je uz boravište – i njihov ured:  - Srećom kuća je velika, što nije slučaj za zagorske smještajne jedinice, inače male simpatične hižice. Našu ekipu čine dva snimatelja, ton majstor, asistentica, moja Blaise, kujica koju su gledatelji upoznali u epizodi Sjeverni Velebit, i ja. Na snimanju smo gotovo cijeli dan, od svitanja dana do kasno u noć. Kuća nam je maltene spavaona i arhiva materijala. Uz doručak brainstormamo, u kombiju razrađujemo ideje. S obzirom na to da sam rođena Zadranka sparno zagorsko ljeto, bez daška vjetra, bilo je u najmanju ruku izazovno, zagorski dijalekt egzotika, a gostoljubivost vrijedna divljenja. Svaki gablec završi s pjesmom, zagorske šale i pošalice na vlastiti račun moj su "cup of tea".


Foto: Danijel Kovačević za HRT  

Dan započinjemo rano ujutro, snimanja su izuzetno zahtjevna - snimamo i do 12 sati. Zagorje je beskrajno zanimljivo. Na relativno malom području nebrojeno je dvoraca, kurija, kulturnih znamenitosti, događanja, termalnih izvora, urbanih sredina, usamljenih zaselaka, oktanskih ovisnika, rock'n'rolla i popevki. Lepe je i zelene, u svakom slučaju.


Foto: Danijel Kovačević za HRT  

Iza njih su već snimljeni materijali iz Kumrovca, Desinića, Klanjca, Stubice, Oroslavja, a trenutno filmska klapa "pada" u Krapini i istočnom Zagorju, otkriva poznata HRT-ova urednica i redateljica, koja doživljaje s terena aktivno bilježi i na društvenim mrežama: - Kakvi su Zagorci po pitanju društvenih mreža? Veselim se što imamo nove prijatelje i pratitelje – što se može vidjeti i na fotografijama – s Baricom kuburašicom iz Kostelgrada učila sam pucati, penzioneri iz Klanjca vodili su me na zagorsku rivijeru, u Đurmancu sam se našla na zagorskoj svadbi, u Gubčevom kraju deda Božek je razvlačio strepu, kilometrima smo se biciklima vozili po buču za bučnicu.


Foto: Danijel Kovačević za HRT  

Andrea ističe kako joj u Zagorju najteže padaju vožnje lokalnim cestama: - Zagorci tvrde kako imaju samo dva zavoja - levi i desni, vožnja po bregima nije nimalo laka ako ste slabijeg želuca, a ja jesam.

- Najdraži trenutak? Mnogo ih je, da nije tako ne bi se bavila ovim poslom ali recimo da su mi se pod kožu uvukli Barica kuburašica, kojoj je najveće uzbuđenje kad "šusne pištola", i Krešo Oremuš jedan od najboljih usnoharmonikaša u ovom dijelu Europe, nevjerojatna je emocija s kojom svira i koju pokreće njegov blues… Pred nama je još 20 dana snimanja u kojima će se dogoditi mnoge avanture i sjajni likovi.


Foto: Danijel Kovačević za HRT  

"Stani v Zagorju" na ekranima će se naći početkom 2020., na HTV1, nedjeljom navečer. U svom prepoznatljivom stilu, kroz 8 epizoda, Buča će nas provesti kroz zagorsku avanturu, običaje, povijest, otkriti će dvorske tajne, zagorske recepte, kvalitetna vina, ali i kultni tudum. Autorica je još jednom pred objektiv stavila likove čija pojava plijeni pažnjom, a čija priča opisuje život na zagorski način.