Idemo na put s Goranom Milićem: Švicarska i Austrija

31. kolovoza na HRT4 u 22.10

Tročlana ekipa HTV-a, novinar Goran Milić, snimatelji Darko Petrinec i Andi Mošnja, prošli su 2008. Švicarskom od talijanskog kantona Ticino, kroz najduži europski cestovni tunel San Gottardo (17 km) do Züricha, Basela, Berna, Lozane, Ženeve i St. Moritza. Snimali su i na licu mjesta montirali većinu materijala.

Posjetili su hotel "Giardino" u raskošnom ljetovalištu Ascona gdje će odsjesti njemačka nogometna reprezentacija koja će zrakoplovom letjeti na utakmice u Austriju. Milić razgovara s nekad najvećim svjetskim proizvođačem svile za kravate, koji je taj posao napustio 50-ih godina prošloga stoljeća uz poklič -"Ubili ste kravatu, a ona je od Hrvata".

Švicarski protestanti ne bi potrošili ni centa od eventualnog dobitka na lotu, a katolici bi organizirali velike proslave i dijelili novac s rodbinom. Gradonačelnik Dietikoma nema pravo na auto, vozača i plaćeni parking, ali zaradjuje 220.000 švicarskih franaka (brutto) godišnje. Neobična arhitektura u švicarskim gradovima, visoke zgrade širine samo 50 cm! Koliko je tamo četvorni metar stana?