Premijere restauriranih filmskih ostvarenja Zagrebačke škole crtanog filma u Moskvi

Nakon što je u studenom 2018. u Tretyakovskoj galeriji u Moskvi s velikim uspjehom po prvi put predstavljena hrvatska filma baština, 29. kolovoza 2019. na istoj se lokaciji nastavlja uspješno predstavljanje filmske kulture Republike Hrvatske Ruskoj Federaciji – otkriveno je jutros u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Daniel Rafaelić, stalni filmski komentator u HTV-ovoj omiljenoj jutarnjoj emisiji, javio se telefonom uživo iz Moskve, i to kao kustos filmskog programa koji uključuje pedesetak najvažnijih ostvarenja slavne Zagrebačke škole crtanog filma, od kojih su mnogi redovito nagrađivani upravo u Moskvi, inspirirani ruskim književnim klasicima ili su nastali u koprodukciji bivših država SFRJ i SSSR-a.- Posebna važnost programa leži u činjenici da se prikazuju restaurirane kopije filmova Zagreb filma koje će ruska publika moći vidjeti prvi put. Filmovi će se prikazivati na otvorenom, tik uz rijeku Moskvu, u Novoj Tretyakovskoj galeriji do 7.9.2019., zaključio je.

Čitav događaj nastao je u organizaciji Hrvatskog audiovizualnog centra, Zagreb filma, Grada Zagreba, Veleposlanstva RH u Ruskoj federaciji, Ministarstva kulture Ruske federacije te Tretyakovske galerije.