'Novi susjedi' – snimanje 3. sezone uspješnog dokumentarnog serijala i EU projekta

Nakon što su se sastali u Barceloni protekloga mjeseca, koproducenti serijala i projekta Novi susjedi nastavili su snimanja diljem Europe, a među njima predvodi ekipa HRT-a na čelu s Danielom Draštatom kao izvršnom urednicom i koscenaristicom, producenticom Anom Šaronjom te redateljem i scenaristom Nebojšom Slijepčevićem.

- Novi susjedi su iz dvije sezone dokumentarne koprodukcijske serije prerasli u međunarodni projekt koji sada okuplja i četiri jake organizacije civilnog društva. Okosnicu projekta čini EBU, odnosno devet koprodukcijskih partnera i dokumentarni serijal na kojem radimo, a na kojem sam, treću godinu za redom, zajedno s kolegom Fransom Jennekensom iz Nizozemske, izvršna producentica. Sve se financira iz EU fonda za azil i migracije pa sve javne televizije dobivaju produkcijski novac direktno iz EBU-a. Više o projektu možete saznati na newneighbours.eu.

Pred Draštatom je uzbudljiv nastavak godine, naime 24. rujna na Prix Italia sudjeluje na velikom panelu pod nazivom Celebrating Cultural Diversity in a Global Media World - upravo s projektom New Neighbours.

Iako svaki broadcaster priča vlastitu nacionalnu priču, zbirno je riječ o serijalu, pojasnila je Daniela Draštata: - Domaćin ovog sastanka u Barceloni – RTVE okupio je nas 20 članova iz 9 broadcastera - RTBF Belgium, HRT Croatia, ČTV Czech Republic, NTR The Netherlands, DW Germany, RAI Italy, RTP Portugal, RTV SLO Slovenia i RTVE Spain – kako bi prikazali prve snimljene materijale te razmijenili iskustva ne bi li poboljšali svoje projekte.

'Kolekcija' pruža jedinstveni pogled na sustav integracije u Europi, predrasude, strahove, ali i humanost. Serijal pokazuje što znači biti uistinu susjed. Čini se kako je najlakše ostati u svom 'mjehuriću', i to 'sigurnom mjehuriću' bez ikakve interakcije, ne obazirući se na to tko ti jest susjed. Smatram da postoji niz razloga zašto je dobro i važno znati pokraj koga živite – od osjećaja sigurnosti do mira i dobrog raspoloženja. A ako su vam susjedi iz udaljenih kultura, to je možda i važnije. Velika je privilegija surađivati s toliko talentiranih filmaša i to entuzijasta iz čitave Europe, koji koriste zajednički filmski jezik i hrabro otvaraju teške teme.

Izvršni producent iz Nizozemske Frans Jennekens dodaje: - Vjerujem kako ovih 9 dokumentarnih priča prikazuje unikatnu priču o Europi koja se mijenja, od prvobitnog pogleda građana iz njihove svakodnevice koji osjećaju po prvi put u životu da na njih utječe – 'novi susjed', drugačiji u religiji, kulturi, mišljenjima. Kompliciran proces integracije, prihvaćanja i suživota, na filmski način prikazuje mikrokozmos 'običnih ljudi iz običnih kuća i običnih ulica'. I takav pogled unutra nadam se da će gledatelji prepoznati.

Pred njima su dva tjedna snimanja, a zatim montaža, kako bi početkom listopada na finalnom koprodukcijskom sastanku u Potsdamu imali finalni screening serijala. Christel Goossens, project menadžerica Novih susjeda pojašnjava: - Ovi su dokumentarci srce projekta koji nastaje iz EU sredstava Novi susjedi, a nose ga naši partneri i civilne udruge te organizacije. Nadamo se i vjerujemo kako će se iz ovih priča i projekta razviti diskusija i otvoriti problematika vezana uz pitanja integracije i prihvaćanja različitosti.

Serijal Novi susjedi priča je o Europi danas. Od pitoresknog sicilijanskog mjesta Sutere u kojemu su izbjeglice pronašle novi način života do Berlina u čijemu prestižnom kvartu lokalni pubovi veoma sramežljivo otvaraju vrata novim susjedima. Ili Barcelone gdje migranti čine velik udio u stanovništvu, a jedna se pakistanska zajednica udomaćila izgradivši vlastitu džamiju, pa sve do slovenskog sela u kojemu tri obitelji iz Sirije mijenjaju svakodnevicu na veliko. HRT-ova ekipa film snima u zagrebačkim Gajnicama.

Premijera trećeg serijala, a time i HRT-ova filma, očekuje se u listopadu 2019. u Nizozemskoj, nakon čega putuje u svih 9 europskih zemalja.

Film nastaje u Odjelu obrazovanje i znanost Hrvatske radiotelevizije, rukovoditelja Zvonka Božinovića.

Podsjetimo, HRT-ov film iz prve sezone serijala pod nazivom Dragi susjedi premijerno je prikazan na Festivalu tolerancije, potom na Prix Europi u Berlinu, a nagrađen je za najbolji dokumentarni film na Murter film festivalu.

Pročitajte više o projektu na:
https://newneighbours.eu/2019/07/25/ebu-filmmakers-brainstorming/