Greben spašenih - biografski ratni film

12. rujna na HRT – HTV 1 u 22:20 (15)

Biografski ratni film o iskustvima Desmonda Dossa iz Drugog svjetskog rata. Doss je američki pacifist i vojnik obučen za prvu pomoć koji je iz vjerskih razloga odbio nositi ili upotrebljavati bilo kakvo vatreno oružje. Prva je osoba s prigovorom savjesti koja je dobila orden za iznimnu hrabrost u bitki na Okinawi.

Američki filmski institut uvrstio je "Greben spašenih" među deset najboljih filmova godine. Nominiran je za šest Oscara na 89. dodjeli (za najbolji film, za najboljeg redatelja, za najboljega glavnog glumca (Garfield) i najbolji zvuk), a dobio ga je za najbolje miksanje zvuka i najbolju montažu.

Nominiran je za Zlatni globus za najbolji film, najboljeg redatelja i najboljega glumca; nominiran je u 12 kategorija za nagrade AACTA, od čega je dobio većinu, uključujući nagradu za najbolji film, najboljeg redatelja, najbolji originalni scenarij, najboljega glumca (Garfield) i najboljega sporednoga glumca (Weaving).

"Greben spašenih" snimljen je prema dokumentarnom filmu iz 2004. "The Conscientious Objector".

U američko-australskom filmu originalnog naslova film Hacksaw Ridge, iz 2016., glume Andrew Garfield, Sam Worthington, Luke Bracey, Teresa Palmer, Hugo Weaving, Rachel Griffiths, Vince Vaughn. Scenaristi su Andrew Knight i Robert Schenkkan, a redatelj Mel Gibson.