Druga strana: Jesu li automobili na baterije prevara?

18. rujna na HRT4 u 21.10 - gospodarska emisija

Druga strana, gospodarska emisija Četvrtog programa HRT-a, alternativa je ekonomskom i političkom medijskom mainstreamu i propituje je li sve baš onako kako vam se na prvi pogled čini.

                                                                          * * * 
Jesu li automobili na baterije prevara?

Problem suvremene civilizacije jest da proizvodimo sve više smeća, a trošimo sve više energije. Oba trenda će se nastaviti. A što ako je moguće oba riješiti odjednom?

"Tranzicija prema obnovljivim izvorima je već počela i tu više nema povratka. Svi koji se brže uklope u ove globalne trendove bolje će proći". A gdje je u toj energetskoj priči Hrvatska? I koliko su postojeći obnovljivi izvori zaista ekološki prihvatljivi?

No, krenimo od nečeg puno jednostavnijeg. Uvjerili su nas da će naš sljedeći automobil biti na baterije i puniti se poput mobitela. I prešutjeli su nam cijelo novo poglavlje u e-mobilnosti, ono o kojem njemački Mercedes i BMW, japanska Toyota, Honda i korejski Hyundai promišljaju već godinama. A to je vodik.

Zašto Kinezi inzistiraju na njemu i započinju veliku industrijsku preorijentaciju? Do 2030. u upotrebu će staviti milijun vozila na vodik.

Inteligentni Švicarci ne proizvode automobile, ali znaju da svima treba "nova energija". Zašto se okreću prema vodiku, govori stručnjak za energetiku i predsjednik Švicarsko-hrvatske gospodarske udruge Ivica Jakić, mag. ing. mech.

Urednik i voditelj emisije je Željko Kardum.

Reprizno izdanje emisije na rasporedu je u subotu u 15.35 na HRT4.Osim na Četvrtome programu Hrvatske televizije emisija Druga strana može se pratiti i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.