Red Carpet i Dodjela nagrade Emmy, prijenos

22./23. rujna na HRT1 u 1 sat

Hoće li se planetarno popularna američka fantastična serija Igra prijestolja svojom osmom i ujedno završnom sezonom pridružiti najnagrađivanijim dramskim serijama kada su posrijedi televizijske nagrade Emmy? Odgovor na ovo pitanje doznat ćemo u Los Angelesu na dodjeli najpoznatijih priznanja za televizijska ostvarenja. Nagrade Emmy ove se godine dodjeljuju 71. put, a o njima odlučuju članovi Američke akademije televizijskih umjetnosti i znanosti (ATAS).

Akademija je osnovana na počecima televizijskog medija 1946., a već su se tri godine kasnije počele uručivati njezine godišnje nagrade. Danas se nagrade Emmy dodjeljuju za niz dostignuća na malom ekranu pri čemu najviše pozornosti izazivaju nagrade za programe u udarnom terminu. Ekranizacija romana Georgea R. R. Martina, serija Igra prijestolja emitira se od 2011. te je od tada kontinuirano osvajala milijune obožavatelja diljem svijeta te mnogobrojna priznanja među kojima su i tri nagrade Emmy za najbolju dramsku seriju (2015., 2016. i 2018.).

Ove bi godine serija u toj kategoriji mogla trijumfirati i četvrti put te se tako izjednačiti sa serijama Hill Street Blues, Zakon u Los Angelesu, Zapadno krilo i Momci s Madisona. Usto, Igra prijestolja koju producira TV kuća HBO ove godine ima najviše nominacija za nagradu Emmy, njih četrnaest, a računajući i priznanja za kreativna dostignuća (scenografija, kostimografija, glazba, montaža, zvuk, specijalni efekti,...) koja se dodjeljuju tjedan ranije, rekordne 32 nominacije, čime je premašila dosad najveći broj nominacija koji je imala serija Newyorški plavci.

Nagrade Emmy za programe u udarnom terminu (programi premijerno emitirani u večernjem terminu između 18h i 2h) dodjeljuju se u 27 kategorija svrstanih u četiri područja: formati (7 kategorija), gluma (6 kategorija za glavne i 6 kategorija za sporedne uloge), režija (4 kategorije) i scenarij (4 kategorije). Glede televizijskih formata nagrađuju se najbolji radovi u kategorijama dramskih serija, humorističnih serija, miniserija, TV filmova, talk šoua, humorističnog šoua i natjecateljskog šoua. U kategoriji najbolje dramske serije uz Igru prijestolja nominirano je još sedam naslova: Nazovi Saula, Bodyguard, Ubijanje Eve, Ozark, Pose, Nasljeđe i To smo mi.

Za Emmy u kategoriji najbolje humoristične serije natječu se: Barry, Fleabag, Dobro mjesto, Čudesna gospođa Maisel, Russian Doll, Schitt's Creek i Potpredsjednica. Što se tiče miniserija, za najbolju su predložene: Černobil, Escape at Dannemora, Fosse/Verdon, Oštri predmeti i Kad nas vide. Za titulu najboljeg TV filma predloženi su: Black Mirror: Bandersnatch, Brexit, Deadwood: Film, Kralj Lear i Moja večera s Hervéom. Nakon Igre prijestolja najviše nominacija imaju Kad nas vide (11 nominacija), Barry (9 nominacija), Escape at Dannemora, Fosse/Verdon i Čudesna gospođa Maisel (po 7 nominacija) te Černobil, Fleabag i Ubijanje Eve (po 6 nominacija).

Među televizijskim kućama najviše je nominacija zavrijedio HBO, njih 47, te Netflix njih 30. Kao i ovogodišnja dodjela Oscara, i Emmy je bez voditelja, što je četvrti put u povijesti nagrade, ali su zato najavljivači pojedinih kategorija najpoznatija imena s malog i velikog ekrana među kojima su i Angela Basset, Viola Davis, Peter Dinklage, Michael Douglas, Kit Harington, Lena Headley, Taraji P. Hanson, Terrence Howard, Jimmy Kimmel, Naomi Watts te Zendaya. Dodjelu nagrada Emmy naizmjence organiziraju četiri najveće američke televizijske kuće (ABC, CBS, NBC i FOX) pri čemu je ove godine produkcija pripala FOX-u koji 71. dodjelu dočekuje s devet nominacija.

Priredba se održava u loasanđeleskom teatru Microsoft, otvorenom 2007., koji je sa 7.100 mjesta najveća dvorana za ovakve priredbe u SAD-u. Sat vremena prije dodjele crvenim će tepihom proći nominirani te mnogobrojne TV zvijezde. Redatelj je Hamish Hamilton.

Urednica prijenosa na HRT-u je Branka Papić, redateljica prijenosa na HRT-u Sanja Aničić, a komentatori u studiju HRT-a Nenad Korkut, Daniel Rafaelić i Boško Picula.

Snimku Dodjele nagrada Emmy moći ćete pogledati u utorak, 24. rujna na Drugom programu u 21 sat.