Antiputopis: Čuvari voda i šuma

30. rujna na HRT4 u 20.05 - dokumentarna serija

Ponosimo se prirodnim ljepotama Lijepe Naše koju baštinimo od svojih predaka... No, kakvo je uistinu stanje nekih od najljepših predjela Hrvatske? Koliko poštujemo vode, šume, more... i njihove stanovnike?

Što činimo, ili ne činimo, kako bismo svijet koji smo "samo posudili od svoje djece" učinili ekološki prihvatljivijim mjestom za život? Netipični putopis, kroz četiri epizode, prikazuje lice i naličje nekih od najljepših mjesta u Hrvatskoj: Mljeta, Plitvica, Imotske krajine i Žumberka, kroz priče tzv. malih ljudi koji na svoj način žele ukazati na probleme ili pak pomoći u njihovu rješavanju.

Serija je dijelom inspirirana podvizima fotografa Romea Ibriševića i njegovih "Zelenih stopa", koji su iz parkova prirode i nacionalnih parkova u 11 godina uspjeli izvući više od 15.000 olupina.

Plitvice su vjerojatno mnogima u svijetu poznatije i od same Hrvatske. Prva pomisao na njih su čudesna jezera, no ovaj prirodni fenomen još ima i više od 40 vrsta staništa koja obiluju endemima, te rijetkim biljnim i životinjskim vrstama. Jezera su izvorište rijeke Korane, bisera o kojem brigu vode stanovnici udruženi u "Čuvare Korane".

No, koliko sve veći broj posjetitelja može ostaviti traga na krhkom i složenom ekosustavu Plitvica i kako riješiti dosad nerješivi problem kanalizacijskog ispusta tzv. Jezera sramote u rubnom dijelu Nacionalnog parka, pogledajte u 3. epizodi Antiputopisa - Čuvari šuma i voda.

Kao i u prijašnjim epizodama, u filmu sudjeluju prof. dr. Mladen Garašić te Romeo Ibrišević koji započinje jednu od svojih akcija - izvlačenje auto-olupine iz pitke vode rijeke Korane.

Scenaristica i redateljica je Milka Barišić, direktor fotografije Dragan Ruljančić, a montažerka Anita Jovanov.