Kurdi - Masovni pokret

11. kolovoza na HRT – HTV 4 u 22:10 (12)

Četverodijelna dokumentarno-povijesna serija 'Kurdi' daje nam uvid u višeslojni politički, ekonomski i kulturni razvoj identiteta naroda rastrganog među postojećim državama Bliskog istoka.

Od osvještavanja nacionalne ideje, sve do aktualne borbe s "Islamskom državom", pratimo transformaciju naroda koji u više od stotinu godina u pozadini krvavih sukoba iščekuje redizajniranje toga dijela svijeta.

Masovni pokret
Uslijed posvemašnje diskriminacije, kada je u Turskoj bio zabranjen i sam pojam "Kurd", među najsiromašnijim slojevima kurdskog društva nastaje Radnička Partija Kurdistana - PKK. Predvođena Abdullahom Öcalanom, PKK 1984. započinje oružanu pobunu za kurdska prava. Ni turska država ni kurdski revolucionari ne biraju sredstva u okrutnom ratu, uslijed kojeg se stvara masovni nacionalni pokret. Do danas je ubijeno više od četrdeset tisuća ljudi, milijuni su prognani, a kraj sukoba se ne nazire. Epizoda govori o nasilju koje rađa nasilje.

Scenarij i režiju potpisuju Jerko Bakotin i Nikola Kuprešanin. Snimatelj je Nikola Kuprešanin, montažeri Jan Klemsche i Marin Juranić, a producent Oliver Sertić. Produkcija: Restart za HRT.