HRT i Grad Vukovar potpisali ugovor o donaciji snimki za izložbeni postav Vukovarskog vodotornja

Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i direktor Vukovarskog vodotornja - Simbol hrvatskog zajedništva Darijan Zeko potpisali su danas na Prisavlju ugovor kojim HRT donira arhivske materijale u svrhu izrade memorijalno-izložbenog postava Vukovarskog vodotornja - Simbola hrvatskog zajedništva.

Riječ je o snimkama ratnih razaranja i obrane grada Vukovara nastalim tijekom Domovinskog rata 1991. godine i kasnije, a svjedoče o herojskom otporu branitelja, sudbini prognanika, uništavanju vodotornja kao simbola grada te o njegovoj obnovi.

Za potrebe projekta snimke su montirane u sekvence od po nekoliko minuta, a Hrvatska radiotelevizija na ovaj će način omogućiti njihovo kontinuirano prikazivanje posjetiteljima u sklopu memorijalnog centra Vukovarskog vodotornja.

- Hrvatska radiotelevizija ima bogatu arhivu iz Domovinskog rata, a za ovu prigodu je donirala arhivski materijal koji će se prikazivati u sklopu memorijalnog centra Vukovarskog vodotornja. Imamo jako puno materijala iz Domovinskog rata o kojem skrbimo, naša arhiva doista spada među bogate arhive i moramo je sačuvati za buduće generacije, rekao je Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava istaknuo je kako se projekt sastoji od tri faze, sanacije samog objekta, izgradnje dodatnih sadržaja koji će biti u sklopu vodotornja te popunjavanju multimedijskim sadržajima. - Materijali Hrvatske radiotelevizije bili su nam iznimno važni, preko njih na neki način vraćamo vrijeme ratnih događanja, vrijeme progonstva Vukovaraca, na kraju krajeva, ne kaže se uzalud da slika vrijedi više od tisuću riječi, rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

I direktor Vukovarskog vodotornja Darijan Zeko naglasio je važnost suradnje sa HRT-om. - Ta je suradnja bila iznimna cijelo vrijeme, upravo onaj najvažniji detalj koji nam je bio potreban na samom Vukovarskom vodotornju. Željeli smo, naime, ispričati priču koju nosi sam vodotoranj, priču hrvatskog zajedništva koje se očitovalo kroz cijeli Domovinski rat, dodao je Darijan Zeko.

Rukovoditelj HRT-ovog Odjela Dokumentarni sadržaji Vladimir Brnardić rekao je kako će HRT-ovi arhivski materijali popuniti četiri ekrana Vukovarskog vodotornja. Prvi je o njegovoj povijesti, drugi prikazuje Vukovar od progonstva do povratka, treći govori o Vukovaru nekad i sad, a posljednji prikazuje simboliku hrvatske zastave, koja je tijekom čitave opsade grada vijorila na Vukovarskom vodotornju.

U sklopu svečanosti prikazan je i dio HRT-ovih arhivskih materijala koji će naći svoje mjesto u postavu memorijalnog centra Vukovarskog vodotornja.