Apsurdistan - novi intrigantan dokumentarni serijal

Hrvatska radiotelevizija (HRT) najavljuje novi domaći dokumentarni serijal intrigantna naslova – 'Apsurdistan', koji će se u šest nastavaka emitirati od 14. listopada, ponedjeljkom u 20:05 na Prvom program HTV-a (HRT-HTV1).

- Hrvatska je zemlja apsurda. U dokumentarnom serijalu u šest epizoda pratimo razna područja života – administraciju, zdravstvo, lokalnu upravu i samoupravu, propast Slavonije, gospodarstvo, mostogradnju  i pitamo se – što je pošlo po krivu? Zašto je Apsurdistan postao sinonim za kaos u kojem živimo?, kaže urednica serijala Nataša Kolbas Kraljević i dodaje: - Serijal je plod gotovo dvogodišnjeg istraživanja i snimanja po cijeloj Hrvatskoj, više puta smo je prokrstarili u potrazi za odgovorima na pitanja koja 'žuljaju' ljude, a koja se mogu podvesti pod zajednički nazivnik: Pa to je stvarno apsurdno... Naime, odgovori koje uobičajeno dobivamo od institucija i političara su često demagogija i ideologija. Željeli smo izbjeći populizam, pa smo zato i otišli među obične ljude, da vidimo kako život stvarno izgleda.

Tako su se već u prvoj epizodi 'Gdje je pečat?' autori serijala pozabavili golemim birokratskom i administrativnim aparatom, zakonima koje ne razumijemo i koji se preklapaju. Sugovornici koji su i sami zapeli u labirintu birokracije svjedoče o administraciji koja je sama sebi svrhom, o papirologijiji koja indirektno potiče klijentelizam 'jer uvijek moraš tražiti vezu' da obaviš posao ili središ dokumentaciju… Iako živimo u informatiziranom svijetu, sate, dane, godine provodimo ispred šaltera skupljajući brojne dokumente i pečate; a pitanje od kojeg svi strepimo – 'a gdje vam je pečat?' simbolizira svu apsurdnost sustava u kojem živimo.

Potom slijede teme 'Bolesno zdravstvo?', 'Moja općina' o lokalnoj samoupravi, zatim 'Gdje si bio 2017.?' o iseljenoj Slavoniji, 'Ništa se ne isplati' o hrvatskom kritizerstvu i 'Most u grlu', o mostovima koji nikuda ne vode.

Scenaristi su urednica Nataša Kraljević Kolbas i Dean Šoša, redatelji Tomislav Mršić i Tihana Kopsa, snimatelji Alan Stanković, Igor Knežević i Dragan Ruljančić, a montažeri Iva Blašković, Irena Korpes i Mladen Radaković.