Art a la carte: Rigoletto 2000.

13. listopada na HRT3 u 23.05

Razgovor s redateljem Ozrenom Prohićem i sopranisticom Adelom Golac Rilović

S obzirom da se na Peristilu odvija program nacionalnog festivala Splitsko ljeto, uvijek nam je zagarantirano snimanje njegova otvorenja a to je u pravilu neka opera.

Nedavna produkcija "Rigoletta" na Splitskom ljetu 2019. ponukala nas je da iz arhive posegnemo za drugim splitskim Rigolettom. Riječ je o prvom dijelu "latinske ili romantične trilogije" u opusu Giuseppea Verdija, trolistu koji uz njega još čine opere Trubadur i La Traviata.

Nije slučajno da je ona jedna od najpopularnijih i najradije slušanih opera u povijesti zbog svoje predivne glazbe, premda je otpočetka izazivala reakcije u to doba vrlo utjecajnih cenzora u kazališnom svijetu. Prvi put na opernoj pozornici moglo se vidjeti protagonista s tjelesnom manom - grbavca, dvorske lude.

Opera Rigoletto - HNK Split, 17.11.2000. (1.i 2. čin) - 23.20

S nama u studiju su junaci "Rigoletta" u zatvorenom prostoru Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu sada već podosta udaljene godine 2000. - sopranistica Adela Golac Rilović, prvakinja Zagrebačke opere, tadašnja splitska Gilda, i redatelj Ozren Prohić.

Urednica i voditeljica emisije je Jana Haluza, redateljica Kamelija Čančarević, a urednica projekta Lidija Špiranec.