Filmovi s 5 zvjezdica: Pakleni šund, crna komedija

20. listopada na HRT2 u 20.05 - američki film PULP FICTION, 1994. (15)

Uloge, nerijetko bizarne i zabavne, uključuju par plaćenih ubojica, boksača u bijegu koji je prevario gangsterskog šefa, bossovu ženu koja je žrtva dosade, dvoje ljubavnika koji planiraju neobičnu promjenu karijere, te niz ostalih koji upotpunjuju ovaj kaleidoskop.

Rijetko je koji film izazvao toliko kontroverznih reagiranja filmskih kritičara i publike kao što je to bio slučaj s filmom "Pakleni šund", drugim po redu filmom iz redateljskog opusa američkog glumca, scenarista i redatelja Quentina Tarantina. U "Paklenom šundu", brutalnoj crnoj komediji o losanđeleskom podzemlju, Tarantino je u svom osebujnom stilu istaknuo tri neovisne, a opet nevidljivim koncima sudbine povezane priče, živopisne i sumorne u isti mah, s istančanom dozom humora.

U filmu glume John Travolta, Samuel L. Jackson, Uma Thurman, Harvey Keitel, Tim Roth, Eric Stoltz, Ving Rhames, Amanda Plummer, Maria de Medeiros, Rosanna Arquette, Christopher Walken, Bruce Willis.

"Pakleni šund" je dobitnik Zlatne palme u Cannesu 1994. za najbolji film, Quentin Tarantino dobitnik je Zlatnog globusa i Oscara za scenarij, dok je film nomirniran u još šest kategorija za Oscara. Uz Quentina Tarantina scenarist je i Roger Avary.