Meksikanac - komedija

19. listopada na HRT1 u 20.05 - američki film THE MEXICAN, 2001. (12)

Jerry Welbach nespretni je mafijaški potrčko koji nakon niza neuspjeha dobije naizgled jednostavan zadatak, mora otići u Meksiko po raritetni pištolj. Jerryjev novi posao nimalo se ne svidi njegovoj djevojci, Samanthi, koja ga ostavi i zaputi se prema Las Vegasu. No događaji se kompliciraju: Jerry u Meksiku upada iz nevolje u nevolju, a Samanthu otme osjećajni ubojica Leroy. Sudbina uskoro ipak ponovno spoji zaljubljeni par.

Vrijednost "Meksikanca" je ponajviše u scenarističkoj odluci izbjegavanja klišeja: naime, Julia Roberts i Brad Pitt glume zaljubljeni par koji provodi više vremena odvojeno nego zajedno, pa na taj način redatelj ima priliku uspješno izmaći ustaljenim pravilima žanra.

Uz Pitta i Roberts u središtu filma je James Gandolfini, u ulozi koja u mnogome podsjeća na njegovu, moglo bi se reći, životnu ulogu Tonyja Soprana. U komediji glume i  J. K. Simmons, Bob Balaban, Sherman Augustus, Michael Cerveris, Gene Hackman.

Filmografija redatelja Gorea Verbinskog bilježi i remake japanskog horora "Ring", te iznimno uspješne "Pirate s Kariba". Scenarist ostvarenja je J. H. Wymana.