Genijalni um - drama

30. prosinca na HRT - HTV 2 u 21 sat (12)

Godina je 1947. Iznimno inteligentan mladić John Nash dobiva stipendiju za Princeton. Marljivi Nash ubrzo razvije teoriju koja će presudno utjecati na ekonomiju, a pedesetih godina radi za Vladu u vojno-istraživačkom laboratoriju. S vremenom postaje sve jasnije kako je genijalni Nash shizofreničar koji mnoge stvari umišlja. Veliku podršku pruža mu Alicia, isprva studentica, a potom supruga.

Ugledni američki filmaš Ron Howard započeo je karijeru kao dječji glumac da bi se, nakon što je ušao u zrelije godine, 80-ih i 90-ih gotovo u potpunosti posvetio režiji i produkciji. I prije 2001. godine Howard je bilježio velike uspjehe, režiravši uz ostalo i izvrstan spektakl "Willow" i hvaljenu ZF dramu "Apollo 13". Ipak, kruna je njegove karijere "Genijalni um", izvrstan biografski film o legendarnom nobelovcu Johnu Nashu u kojemu je Howard vješto sveo bogati Nashov životopis na najvažnije epizode, osobito uspjelo iskoristivši njegovu shizofreniju za neobičnu naraciju u kojoj osim stvarnih likova važno mjesto zauzimaju i oni izmišljeni.

U američkoj drami iz 2001. glume Russell Crowe, Jennifer Connelly, Ed Harris, Paul Bettany, Adam Goldberg, Judd Hirsch, Josh Lucas i drugi. Akiva Goldsman napisao je scenarij prema knjizi Sylvije Nasar.

Nagrađen je s četiri Oscara - u kategoriji najboljeg filma, režije, sporedne ženske uloge (Jennifer Connelly) i scenarističke adaptacije (Akiva Goldsman). Preostale četiri nominacije nisu potvrđene, među njima za glavnu mušku ulogu, iako je Russell Crowe ostvario još jednu izuzetnu ulogu.