Mećava - drama

U povodu smrti kazališne, filmske i TV glumice Vere Zime večeras na Drugom programu u 20:05 prikazujemo dramu Mećava u kojoj je imala debitantsku filmsku ulogu.

Preminula filmska i TV glumica Vera Zima
Ličko selo, između dva rata. Stari imućni seljak obećao je svoju kćer još dok je bila dijete sinu prijatelja koji živi u Americi. Djevojka je, međutim, zaljubljena u mladića iz sela s kojim se često potajno sastaje. Jednoga dana iz Amerike stigne vijest kako je mladoženja spreman za svadbu te da uskoro stiže u Liku.

Jedan od najplodnijih i najuglednijih hrvatskih redatelja sedamdestih i osamdesetih godina Antun Vrdoljak u svojim je filmovima i serijama rado posezao za djelima uglednih hrvatskih književnika, ekraniziravši Krležine Glembajeve, Marinkovićeva Kiklopa, Raosove Prosjake i sinove.

Njegova Mećava snimljena je 1977. godine prema drami Pere Budaka i iako ne spada u vrh Vrdoljakova opusa, svjedoči o redatelju snažnoga rukopisa, vještoga u smještanju radnje u lokalni kolorit i nenadmašnog u radu s glumcima koji su i ovom prilikom ostvarili vrhunske uloge.

Glavni glumački ansambl drame čine Slobodan Perović, Milka Podrug-Kokotović, Zvonko Lepetić, Mato Ergović i Vera Zima.
Osim na HTV2, film na području RH možete pratite i preko multimedijske usluge HRTi.

HRTi - In memoriam: Vera Zima

Na usluzi HRTi pogledajte i epizodu serije Moje slike, moji snovi autora i voditelja Voje Šiljka u kojemu Vera Zima lista privatni album i gledajući fotografije opisuje vrijeme i njihov nastanak.