Jacques izvedbom "Ruže hrvatske" u emisiji "Svijet diskografije" ganuo Bodalca

Grupa Prljavo kazalište 18. i 19. listopada stat će na pozornicu Arene Zagreb, i to točno 30 godina nakon svog legendarnog koncerta na tadašnjem Trgu Republike u Zagrebu, na kojem se prema nekim procjenama tada okupilo više od 250 tisuća ljudi. Koncert Prljavog kazališta u Areni Zagreb moći ćete slušati u petak, 18. listopada, i u izravnom prijenosu na Drugom programu Hrvatskoga radija (HRA2), s početkom u 21 sat. Urednik i komentator koncerta je Zlatko Turkalj.

Pjesma koja je obilježila taj koncert je "Mojoj majci", poznata i kao "Ruža hrvatska". Tri desetljeća od koncerta, kao iznenađenje Mladenu Bodalecu, koji je u četvrtak gostovao u emisiji Zlatka Turkalja "Svijet diskografije" na Drugome programu Hrvatskoga radija – pjesmu "Mojoj majci" snimio je Jacques Houdek.

– Pa to je odlično! Naravno, od njega se to i očekuje. Super!, oduševljen je bio Mladen Bodalec.

Osim pjesme koju je izveo samo uz pratnju klavira, Jacques je Prljavom kazalištu poslao i emotivnu poruku.

– Zahvalan sam im na svemu što su nam dali tijekom godina. Volimo ih i ponosni smo na njih. To oni znaju, ali ipak je nekad važno neke stvari i reći: ta pjesma je 'druga hrvatska himna', rekao je Jacques.

Premda je Prljavo kazalište na početku rada bio punk sastav, pjesma "Mojoj majci" označila je prekretnicu za Jasenka Houru kao autora, ali i za Mladena Bodalca kao pjevača jer je, zahvaljujući posebnoj interpretaciji, postala njegova osobna iskaznica. 

Bodalec je Turkiju otkrio kako je album "Zaustavite zemlju" dobio u noći između 8. i 9. lipnja 1988. 

- Kada sam čuo radnu verziju pjesme "Mojoj Majci" znao sam da kod interpretacije nikakve jeftine emocije ne dolaze u obzir. To mora biti dostojanstveno, to mora biti grandiozno. Kad ju dan danas čujem, ta studijska snimka ima tako dobru atmosferu!, rekao je Bodalec u emisiji.

Pokazalo se da je Bodalec bio u pravu. Ta je pjesma postala ključna točka koncerta na Trgu Republike, koji je zauvijek zapisan u hrvatsku povijest.

– Mi smo nastupili u tom interregnumu između one i sadašnje države. Bili smo nekakav pokretački duh i ponosni smo na to vrijeme. Imali smo vodeću ulogu u svemu tome, kazao je Bodalec i dodao da mu vrlo često ljudi, koje sretne u šetnji Zagrebom, imaju potrebu reći gdje su se točno nalazili tijekom tog koncerta i podijeliti s njime dojmove.

Veliko zanimanje vlada za Prljavo kazalište i tri desetljeća kasnije. Činjenica da su dvaput rasprodali koncert je iznad svih njihovih očekivanja, te ih raduje što velik broj njihovih sugrađana želi provesti večer s njima i njihovim pjesmama, od kojih neke žive više od 40 godina. U Areni će sigurno biti i ljudi koji su prije tri desetljeća bili na tadašnjem Trgu Republike, a Bodalec je obećao da će Prljavci svirati i neke pjesme koje još od tada nisu svirali.

– U dobrom ozračju i dobrom raspoloženju čekamo ove susrete sa zagrebačkom publikom, zaključio je Bodalec.