Veliki koraljni greben s Davidom Attenboroughom: Graditelji

8. srpnja na HRT – HTV 1 u 20:05

Godine 1957. sir David Attenborough prvi je put posjetio jednu od najdivnijih prirodnih tvorevina, tajnoviti i najvećim dijelom nepristupačni Veliki koraljni greben. Oduvijek se želio vratiti i bolje istražiti taj ekosustav za koji kaže da je drukčiji od svih drugih na svijetu. Šezdeset godina poslije, uz pomoć najnovije tehnologije i znanstvenih dostignuća, pruža mu se prilika da sazna njegove tajne. Na tom putovanju otkrit će prave razmjere bioraznolikosti i složenosti Grebena.

Ukrcat će se na Aluciju, 56-metarski istraživački brod opremljen laboratorijem, najsuvremenijom podmornicom Triton i helikopterom. To će mu omogućiti da vidi Veliki koraljni greben iz mora i zraka. Posjetit će neke od najizoliranijih, dosad neistraženih dijelova Grebena te upoznati njegove čarobne trajne i povremene stanovnike.

Dokumentarna serija spaja najnovija znanstvena istraživanja i inovativne snimateljske tehnike. Zahvaljujući suvremenim termografskim kamerama, prvi put ćemo vidjeti kako mlađ legendarne ribe klauna dolazi na svijet. Kamere za tehniku time-lapse otkrit će ponašanje sićušnih koralja od kojih je sazdan cijeli Greben i prikazati nam najčudesniji događaj razmnožavanja na Zemlji: godišnje mriješćenje koralja. Saznat ćemo i kako Greben izgleda iz perspektive morskoga raka čiji se vid razvio na potpuno jedinstven način. Na Grebenu žive neke od najfascinantnijih životinja na svijetu. Među njima su divovska raža, grbavi kit i morski pas koji hoda. Zahvaljujući najsuvremenijoj satelitskoj tehnologiji, pratit ćemo migracije kljunastoga kita, goleme želve i tigrastoga morskog psa, koji prevale tisuće kilometara kako bi došli na Greben.

Danas je Veliki koraljni greben ozbiljno ugrožen. Šezdeset godina otkad ga je prvi put posjetio, David Attenborough objasnit će nam zašto je u tom razdoblju izgubio gotovo polovicu koralja te što mu donosi budućnost. Odlučan je u namjeri da otkrije kako ga možemo spasiti. Savjetuje se s najbolje upućenim znanstvenicima i posjećuje istraživačke postaje na kojima pokušavaju pomoći koraljima da izdrže ubrzane klimatske promjene. Put ga vodi i u najdublji dio Grebena, kamo ljudska noga dosad nije kročila. Podmornica Triton uzet će uzorke koralja koji bi mogli pomoći znanstvenicima da bolje razumiju ovo čudo prirode.

1. epizoda Graditelji
Gotovo šezdeset godina otkako je prvi put posjetio Veliki koraljni greben, David Attenborough ukrcao se na Aluciju, istraživački brod opremljen najsuvremenijom tehnologijom. Na svom putovanju želi razumjeti kako je Greben nastao i susresti se sa životinjama koje ondje žive.

Produkcija: Atlantic Productions