Alpe Dunav Jadran - međunarodni magazin

26. listopada na HRT4 u 18.25; repriza u nedjelju u 15.05 i 3.30

Novo izdanje međunarodnog magazina nudi slike srednje Europe u kojima se ogledaju sva lica modernog života s osvrtom na bogatu prošlost:

Fair Trade ili poštena trgovina – ideja o mreži prodavaonica internacionalne robe izvan monopola velikih lanaca, u Europu je stigla preko Nizozemske prije stotinjak godina, a u Italiji zaživjela 1980. Tirolac Rudi Dalvai pokretač je i donedavni predsjednik te svjetske organizacije.

Bogata povijest grada Nina veže se uglavnom za trgovinu solju i pomorstvo. Najpoznatije plovilo – "condura" spominje se prvi put 1069. u dozvoli za plovidbu kralja Petra Krešimira Velikog, koja je poznata kao povelja "Mare nostrum".

Prije sto godina oluja je porušila stabla oko jezera Spitzing u bavarskim Alpama. Kako bi ih uklonili sagradili su uskotračnu prugu, koja je ubrzo dospjela u muzej. Njezina trasa postala je poučna staza za izletnike.

Srečko Kosovel, slovenski avangardni pjesnik s početka 20. stoljeća, umro je u dobi od nepune 22 godine, a za njim je ostalo golemo djelo. Za nedavno obnovljen njegov seoski dom brine se gospođa Dragica Sosič.

Mađarski grad Makó ima neobičan dio u kojem živi drvorezbar, koji od propalog uličnog drveća izrađuje umjetnička djela. Svaka skulptura ima posebno značenje. Danijel Bede spretne je ruke naslijedio od djeda.

Urednica: Daria Marjanović
Realizatorica: Sanja Arsenić

Sve o dosadašnjim emisijama možete doznati na web stranicama emisije Alpe Dunav Jadran.

      
Emisiju možete pratiti i preko hrti.hr, a emitirana izdanja pronaći u videoteci multimedijske usluge HRTi.

Posjetite naš Facebook, Twitter te Instagram.