Treća povijest: Karlo Veliki

29. listopada na HRT4 u 20.05

Građani Rima su 25. travnja 799. godine napali papu Lava III. Napadači su bili pristalice prethodnog pape Hadrijana I. Htjeli su zarobiti Lava, oslijepiti ga i odrezati mu jezik. Tako on više ne bi mogao biti papa. Lav je uspio pobjeći i zaštitu je potražio s onu stranu Alpa.

Taj zaštitnik je bio franački kralj Karlo Veliki. Karlo je zaključio da se Lav mora opravdati prisezanjem na evanđelja, što je 23. prosinca 800. i učinio te je tek tada priznat za zakonitog posjednika papinskih insignija. Dva dana poslije papa Lav III., za vrijeme proslave Božića u crkvi svetog Petra, Karlu Velikom iznenada je stavio krunu na glavu i okrunio ga za cara. Tako je prvi puta od 476. godine i pada Zapadnog Rimskog Carstva Zapad ponovno imao cara.

Kako je Karlo Veliki postao car? Zašto je baš njegovo ime temelj za riječ kralj u našem jeziku? Zašto je Karlo Veliki važan i za povijest Hrvatske? To su teme večerašnje Treće povijesti.

Urednik emisije Dario Špelić razgovara u studiju s prof. dr. sc. Nevenom Budakom s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu. O ovoj temi kroz emisiju govori i prof. dr. sc. Miljenko Jurković s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Novinar je Vedran Kursar, redatelj Vladimir Kleščić, urednici Lada Džidić i Dario Špelić, a producent Drago Škobić. Godina proizvodnje:  2016.Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj videoteci možete pronaći emitirana izdanja.