Halloween poznajemo, a znate li za običaj brecanja?

Već dugi niz godina traju prijepori treba li u Hrvatskoj obilježavati Halloween (All Hallow's Eve,tj. Sveta večer), odnosno Noć vještica, kako ga u nas zovu. Naš naziv tog američkog običaja nastao je prema vjerovanju da su se na paganski sabat Samhain, u noći između 31. listopada i 1. studenoga, okupljale vještice. No, stvar danas nije tako ozbiljna, pa se Noć vještica širom svijeta obilježava kao zabavni festival maskiranja u mitološke likove.

Jeste li znali da, u mnoštvu hrvatskih običaja i tradicija, postoji i jedan vezan za Mrtvu noć - između Svih svetih i Dušnog dana? U selu Rašćane do danas se održala tradicija brecanja zvona, prastari paraliturgijski običaj brecanja za mrtve.


Riječ je o specifičnom načinu zvonjenja, potezanjem konopa zvona župne crkve, istovjetnom zvonjenju prilikom ispraćaja tijela pokojnika na groblje. No, tijekom navedene noći zvona zvone u paru, a zvoni tko god zaželi. Važno je samo da se zvonjava stalno održava, odnosno da se ne prekida. Običaj je bio poznat i u drugim mjestima Dalmatinske zagore, no izgubio se elektrifikacijom crkvenih zvonika. Zahvaljujući zalaganju župnika, elektrifikacija zvona župne crkve sv. Mihovila u Rašćanima skinuta je, pa se održavanje ovog običaja moglo nastaviti, čime su mještani zadržali još jedan razlog okupljanja tijekom godine.

Kako je brecanje izgledalo nekad i sad, pogledajte u HRT-ovoj emisiji "Mrtva noć" scenarista i urednika Alekseja Pavlovskog, za koju je redatelj Branko Ištvančić na 15. međunarodnom festivalu turističkog filma ITF'CRO/2012. dobio posebno priznanje za izuzetno kvalitetan redateljski rad.

Emisiju pučke i predajne kulture pogledajte 31. listopada na HRT1 u 11.10 ili kad god poželite u videoteci multimedijske platforme HRTi.