Romano Bolković - 1 na 1: Veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj, gospodin Ilan Mor

Ponedjeljkom na HRT1 u 23.25, talk show  
 
Gost emisije je veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj Ilan Mor.

 Od stupanja u izraelsku diplomatsku službu 1983. i tijekom karijere veleposlanik Mor obavljao je različite diplomatske dužnosti s posebnim naglaskom na geostrateške probleme u zemlji i inozemstvu. Bio je veleposlanik Države Izrael u Mađarskoj od 2011. do 2016. godine.

Prije imenovanja u Mađarskoj bio je zamjenik šefa Misije u veleposlanstvu Države Izrael u Berlinu te zamjenik šefa Misije u veleposlanstvu Države Izrael u Pekingu, zatim je bio konzul za medije i informiranje u Generalnom konzulatu Države Izrael u Los Angelesu te drugi tajnik u Monroviji itd. Veleposlanik Mor je na Sveučilištu u Tel Avivu diplomirao političke znanosti i radne odnose, te magistrirao međunarodne odnose.

 S veleposlanikom razgovaramo o 25 godina diplomatskih odnosa između Svete Stolice i Države Izrael, o Deklaraciji Nostra aetate, zatomljavanju židovskog identiteta, stanju u židovskoj zajednici u Hrvatskoj te o tome ima li u Hrvatskoj antisemitizma. Bit će riječi i o restituciji židovske imovine, aneksiji doline Jordana, o Iranu i geopolitičkoj situaciji na Bliskom istoku te rastućem antisemitizmu u Europi.

Autor: Romano Bolković
Urednica: Slavica Babić

Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi u čijoj videoteci pronađite emitirana izdanja