Druga strana: Zašto sustav obrazovanja ne funkcionira?

Srijedom na HRT4 u 21.10 - gospodarska emisija

Druga strana, gospodarska emisija Četvrtog programa HRT-a, alternativa je ekonomskom i političkom medijskom mainstreamu i propituje je li sve baš onako kako vam se na prvi pogled čini.

                                                                                   * * * 


Zašto sustav obrazovanja ne funkcionira?


Nekad su u Moskvu na školovanje slali provjereni partijski kadar. Danas u Rusiju idu talentirani hrvatski studenti. Zašto?

Tko se želi pohvaliti da njegovo dijete studira u Rusiji? Zašto imućniji Hrvati potiču odlazak svoje djece na strana sveučilišta? Zašto ih Kanada, Belgija ili Japan i mnoge razvijene zemlje žele stipendirati? I koja je ekonomska pozadina i računica cijele priče?

Oko 9.500 Hrvata studira vani, a tek 670 stranih studenata u Hrvatskoj! Koliko smo usporedivi sa susjednim zemljama? Mađarska ima 28.000 stranih studenata. Po čemu su oni atraktivniji od Hrvatske? Slovenci godišnje privuku dvanaest puta više stranih studenata od nas, a mi imamo 11.000 slobodnih mjesta na sveučilištima.

O problemima kompetencija, od države, preko ministarstva pa sve do rektorskog zbora, neprepoznavanju problema, propalim pokušajima profesionalizacije upravljanja sustavom, govori mr. sc. Ninoslav Šćukanec, izvršni direktor Instituta za razvoj obrazovanja. 


Urednik i voditelj emisije je Željko Kardum.

Reprizno izdanje emisije na rasporedu je u 4.10 te u subotu u 15.35 na HRT4.Osim na Četvrtome programu Hrvatske televizije emisija Druga strana može se pratiti i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.