Mijenjamo svijet: Abu Bakr al-Bagdadi, kalif terora

7. studenoga na HRT1 u 23.25 - dokumentarni film ABU BAKR AL BAGHDADI: THE CALIPH OF TERROR
  
Nedugo nakon što je američki predsjednik Donald Trump objavio kako su u akciji u Siriji smaknuti Abu Bakr al-Baghdadi, šef skupine tzv. Islamske države i njegov nasljednik, u ciklusu Mijenjamo svijet donosimo dokumentarac koji pokazuje zašto je potencijalni odvjetnik postao državni neprijatelj broj jedan?

Vjeruje se da je Abu Bakr rođen u iračkom gradu Samarri 1971. U vrijeme vladavine Sadama Huseina, bio je imam u tri različite džamije. Stekao je doktorat u islamskim studijama na Sveučilištu u Bagdadu i podučavao je na Sveučilištu u Tikritu. Američke snage uhitile su ga 2003., ali pušten je na slobodu iduće godine. Abu Bakr al-Bagdadi mu je ratni nadimak, a pravo ime mu je Ibrahim Auad Ibrahim Ali al-Badri al-Samarai.

U dokumentarcu krećemo u potragu za korijenima Abu Bakra al-Bagdadija i razgovaramo s ljudima koji su ga poznavali, među kojima je njegova bivša žena Saja, majka njegove kćeri, te šurjakinja koja je trenutačno na odsluženju dugogodišnje zatvorske kazne zbog pokušaja izvođenja samoubilačkog napada.

Ekskluzivne nove fotografije i dokumenti bacaju novo svjetlo na Al-Bagdadija, a razgovarali smo i pripadnicima elitne iračke postrojbe kojoj je bio zadatak uhvatiti ga.

Film je sniman u Iraku, Libanonu i Jordanu.

Redateljica: Sofia Amara
Produkcija: Nova Prod
Godina proizvodnje: 2017.
Odabrala: Mira Vočinkić