Sjedni, odličan

10. studenoga na HRT2 u 13.30

U emisiji Sjedni, odličan donosimo tri nove priče naših sjajnih učitelja i profesora.

Učitelj matematike i fizike u OŠ Zapruđe, u Zagrebu Bosiljko Đerek, dva puta je izabran za ambasadora Scientix zajednice koja je bavi obrazovanjem i prirodnim znanostima u Europi. Ljubitelj je strateških igara, a nadraža mu je GO stara kineska igra, slična šahu, koju je prema legendi osmislio kineski car kako bi svojeg sina naučio razmišljati. Ljubav prema toj igri, učitelj Đerek prenosi i na svoje učenike, i to  kroz izborni predmet.

Za profesoricu fizike u Osnovnoj školi Mače, Karmen Prugovečki priroda je nepresušan izvor inspiracije. Kada nije na nastavi, dane provodi u svojem vrtu. Kopa, sadi, zalijeva. Njezin vrt i cvjetnjak pravo su malo umjetničko djelo. Sve se može iskoristiti - njezin je moto. Pa čak i naplavine koje izbaci more. Od njih svestrana prof. Prugovečki izrađuje ukrase.

Dijana Arbanas učiteljica razredne nastave u maloj goranskoj školi u Brod Moravicama voli svoj goranski kraj  i tu ljubav dijeli sa svojim učenicima. S kolegicama provodi timsku nastavu kojom povezuju razne generacije učenika. Članica je više udruga koje čuvaju dvjestogodišnju učiteljsku tradiciju Brod Moravica u zgradi stare škole, a projektom "Sretna kućica-sretna trka" uključila je svoj kraj u veliku priču "Rijeka - europska prijestolnica kulture 2020.".

Urednica emisije je Sunčica Findak, a redatelj emisije Alceo Marti.Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi u čijoj videoteci pronađite emitirana izdanja.