Jamestown

17. studenoga na HRT2 u 21.45 - serija JAMESTOWN 1 (12)

Epska priča o prvim britanskim doseljenicima koji su udarili temelje Novog svijeta i začeli ono što se danas naziva američkim snom djelo je producenata serije "Downton Abbey" i scenarista Billa Gallaghera.

Virginia, 1619. godine. U kraju koji kao da je na kraju svijeta smjestila se engleska kolonija Jamestown. Naselje je jedva preživjelo svoje prvo desetljeće, no dolaskom guvernera sir Georgea Yeardleyja našlo se na pragu nove ere. Sa sobom je donio i povelju kojom se prvim muškim doseljenicima poklanja zemlja kao nagrada za njihovu lojalnost.

S njim je doputovalo i 90 žena kako bi ih naseljenici oženili i time osigurali rast kolonije. Većina njih za sobom je ostavila tužnu prošlost, dok su neke samo u potrazi za boljim životom. No sve su se one pridružile doseljenicima vidjevši u tome svoju budućnost. Pratimo kako se ovo mlado društvo razvijalo te sve ono dobro i loše u ljudima koji se bore s prekrasnom netaknutom prirodom Virginije.

1. epizoda
U 17. stoljeću brod iz Engleske dolazi u Virginiju. Na njemu je novi guverner Jamestowna, sir George Yeardley, čiji će revolucionarni plan izazvati burne sukobe među doseljenicima. S njim stiže i skupina žena koje bi se trebale udati za stanovnike kolonije. Među njima su i sofisticirana dvorjanka Jocelyn Woodbryg, seljanka Alice Kett te bistra i snalažljiva Verity Bridges. One se suočavaju s opasnom divljinom i fizičkim naporima, ali ih privlače sloboda i pustolovina. Neki se muškarci boje utjecaja žena te traže načine kako da zadrže svoj autoritet i utjecaj. No, nisu baš svi zaokupljeni ženama. Henry Sharrow smatra da je Yeardleyjev dolazak od posebnog značaja za koloniju, dok ekspedicija u gornji tok rijeke rezultira tragičnom nesrećom i nečistom savješću.

U seriji glume Naomi Battrick (Jocelyn), Sophie Rundle (Alice), Niamh Walsh (Verity), Stuart Martin (Silas Sharrow), Max Beesley (Henry Sharrow), Gwilym Lee (Samuel Castell), Dean Lennox Kelly (Meredith Rutter), Jason Flemyng (guverner Yeardley), Claire Cox (Temperance Yeardley), Burn Gorman (Farlow), Tony Pitts (Edgar Massinger), Steven Waddington (Marshall Redwick), Matt Stokoe (James Read), Raoul Trujillo, Kalani Queypo, Ben Starr, Patsy Ferran, Luke Roskell.

Autor i scenarist je Bill Gallagher. Produkcija: Carnival Film & Television i Sky1