(Pret)premijera dokumentarnog filma Zdravka Fučeka „Kad vrane zapjevaju“

Pretpremijera dokumentarnog filma Zdravka Fučeka "Kad vrane zapjevaju" 14. studenoga u Vukovaru, a premijera 17. studenoga u 22 sata na HTV1

Više od dva desetljeća nakon završetka Domovinskog rata, u Hrvatskoj je  nepoznata  sudbina čak 1903 osobe koje se vode kao nestale. "Kad vrane zapjevaju" dokumentarni je film scenarista i redatelja Zdravka Fučeka, urednika u odjelu Dokumentarni sadržaji HTV-a, koji u 52 minute govori o životima članova obitelji i prijatelja, osoba nestalih u Domovinskom ratu. Film će biti pretpremijerno predstavljen u četvrtak, 14. studenoga u 19 sati, u rodnoj kući Lavoslava Ružičke u Vukovaru. A svoju televizijsku premijeru imat će u nedjelju, 17. studenoga u 22 sata na Prvom programu HTV-a (HRT-HTV1).

Osobe koje su prihvatile da kroz dokumentarac upoznamo dio njihovih  sudbina su Kristina i Tatjana Čakić, kćer i majka, čiji je otac i suprug identificiran i sahranjen nakon 9 godina potrage; Tanja Došen koja traži posmrtne ostatke svoga oca i dva strica; Vesna Malović  koja je nakon 28 godina pokrenula postupak za proglašenje svoga supruga mrtvim;  te Nenad Barinić i njegovi prijatelji bajkeri koji još uvijek tragaju za Mladenom Čupićem, nestalim ranjenikom iz Vukovarske bolnice, s kojim su, kako sami kažu, dijelili i „zadnji decilitar goriva za motore“.
 
Kako je i u kojoj mjeri nestanak osoba s kojima su dijelili intimnu životnu svakodnevnicu utjecao na njihove daljnje živote? U dokumentarcu svjedoče na kakve sve probleme nailaze u svakodnevnom životu u potrazi za istinom, te s kojim se sve pravnim, emotivnim, društvenim i inim problemima  sučeljavaju.  Zanimljiva su i njihova  pojedinačna promišljanja o Domovinskom ratu i hrvatskoj državi danas.

 
Nenad Barinić, strip crtač i ilustrator, uz to što je u  dokumentarcu jedan od protagonista, ujedno je i narator, i to tako što svojim strip crtežima i ilustracijama dočarava sudbinu, kako svog nestalog prijatelja Mladena Čupića, tako i sudbine nestalih članova obitelji drugih sudionika.
Film je sniman na širem području Vukovara i u Zagrebu, gdje su živjeli ili danas žive glavni protagonosti. U dokumentarcu lišenom bilo kakve politizacije trajno je  prisutna samo želja da pronađu one koje traže.

Snimatelji: Damir Bednjanec i Krešo Vlahek
Producent: Marko Kaić
Skladatelj: Zrinko Tutić
Montažer: Filip Karabelj
Scenarist i redatelj: Zdravko Fuček